Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya sätt att äta kräftor på

Kräftor är mer än kalas.
De tål att njutas i betydligt fler sammanhang än under pappmånar.
Sätt smak på maten med de röda delikatesserna.

Annons

Vi är nästan patetiskt traditionsbundna när det gäller mat i det här landet. Det spelar inte den minsta roll att det var många år sedan den officiella kräftpremiären avskaffades. Det är ändå bara ett fåtal som tar sig friheten att käka kräftor året runt.

Kräftor är sensommarmat. Punkt slut. Det går inte att skola om svenska folket från hundraåriga vanor.

Däremot går det alldeles utmärkt att försöka förändra vårt kräftbeteende när det handlar om själva ätandet. Vi måste faktiskt inte bara äta kräftor rakt upp och ned till snaps och ost. Det går minsann att ha dem i maten också.

Smakrika

Kräftans finstämda skaldjurssmak och salta krondillsstinna lag gör dem nämligen till fenomenala små smaksättare. Ta vara på kräftstackarna som blir över, eller passa på att köpa en låda extra och låt dem få nytt liv i vardagsmaten.

Kräftor passar egentligen i alla sammanhang där räkor kan användas. De smakar bara lite mer.

Utnyttja den vackra djupröda färgen och häv ned dem i soppan eller grytan som ett smakrikt smycke. Alternativt skala om du orkar, eller köp färdigskalade kräftstjärtar, och förgyll din omelett, macka eller sallad.

Matig paj

Och när det handlar om kräftor kan det egentligen aldrig bli för mycket. Servera en smarrig kräfttoast eller kräftpaj som tillbehör på kräftskivan så blir det lite mer mat att stilla den värsta hungern med - och en stadigare botten för snapsen.

Ta ut svängarna och förläng kräftsäsongen i ny tappning. Tillsätt endast fantasi.

Att dricka till

S:t Eriks Pale Ale (1420) 16,90 kronor eller Château Bonnet (4151), 89 kronor.

Alkoholfritt:

Sutter Home Fre Chardonnay (1969), 42 kronor.