Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya smaker på Gamla Örebro

Äntligen! Det är ett slitet uttryck nu för tiden, men här passar det. Det är på tiden att Wadköping får en restaurang värd namnet.

När kafé- och konferensverksamheten i Tenngjutaregården i Wadköping blev till salu för en tid sedan, tog krögarna Davide Lindqvist och Robban Sandqvist över verksamheten. Sedan tidigare driver de krogarna Lilla och Stora Örebro och i Wadköping blev det förstås Gamla Örebro,

Där driver de nu kafé, restaurang och konferensverksamhet. De har bevarat den gamla inredningen och den som har varit där förut känner igen sig. Men menyn har ändrats helt och hållet.

Redan när vi får syn på menyn på ytterdörren blir vi förväntansfulla: ölkokt oxkind med potatismos, burgare gjord på pulled pork av vildsvin, inkokt lax med kräftröra.

Där inne dignar kassadisken av bakverk från Örebros eget chokladbageri Kaffe och Pralin som gamla Örebro har ett samarbete med. I övrigt beställer man sin mat i kassan, personalen är trevlig och har bra koll på vad maträtterna med de lockande namnen innebär.

Det ingår ingen förrättssallad och det är lite synd. Vi får vänta lite längre än vad man förväntar sig vid en lunch, och vi saknar något att ha att plocka med under tiden.

Men när maten väl serveras, tycker vi det mesta är förlåtet.

För Gamla Örebro bjuder på bra mat – som är mycket vackert upplagd. Perfekt för den som vill instagramma och vi tittar en lång stund på de vackra rätterna innan vi sätter kniven i dem.

Vildsvinshamburgaren där köttet tillagats på låg temperatur, så kallad pulled pork, har en fin touch av hickory och barbecue. Det kunde ha varit lite mer salt i smaken, konstaterar en av patrullens medlemmar, men då är vi nere på smådetaljer. För hen stönar å andra sidan nästan högt av en coleslaw toppad med flarn av västerbottenost som serveras som tillbehör.

Stripsen ligger i en fin och hög nätkorg i stål och är krispiga och gyllengula.

Oxkinden är mustig och mör och nästan smälter i munnen. Moset är mjukt som en smekning och såsen mörk och smakrik. Det här är långkok när det är som bäst, och vi gillar att de använder en råvara som man inte hittar överallt.

Köttbullarna är också mycket bra. Rätten ser måhända lite liten ut, men efteråt konstaterar vi att portionen var alldeles lagom.

Efter maten får vi kaffe i gammaldags, udda koppar. Det går att köpa en fin bit choklad i kassan, men man bjuds inte på något extra. Vi saknar det en smula – men känner oss ändå mycket nöjda med en lunch för 89 kronor som är både god och serveras i en mycket trevlig miljö.

Fakta/betyg

Gamla Örebro, Wadköping

Totalpoäng: 15,5

Service: 3

Meny:

Servicen är trevlig och de har bra koll på vad som döljer sig bakom de lockande namnen på maträtterna. Men en halvtimmes väntan på en lunchrätt drar ner det en liten smula.5

Lunchmenyn är fast och kommer inte att ändras förrän efter sommaren. Sju rätter som redan på papperet får oss att längta. Eller vad sägs om lokal oxkind brässerad i öl eller kryddinkokt laxfilé med kräft-gubbröra? Mums säger vi!

Smak: 4

Här är det god mat: mustigt och gott, mat som smälter i munnen och tillbehör till burgaren som får oss att stöna högljutt.

Extra: 3,5

Fin miljö och mat som är så vackert upplagd att man vill Instagramma. Men inget salladsbord och ingen kaka till kaffet borde ge en trea – men bara det att det numera finns en bra lunchrestaurang i Wadköping gör att blir ett extra halvt poäng.