Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Nya stilen” tycks inte passa gamla hyresgästerna: Öbo ritar om bostadskartan

Örebros allmännyttiga bostadsbolag, Öbo, står inför flera år av nödvändiga renoveringar i sina talrika 60- och 70-talsområden. Framför allt är det stammarna som måste bytas. Men mer åker med i samma svep, mycket mer. Just nu får Varberga sin ”nya stil” som det kallas.

Tyvärr tycks den nya stilen inte passa Varbergas gamla hyresgäster särskilt bra. Bara en bråkdel av de tidigare hyresgästerna flyttar tillbaka efter en årslång exil på grund av renoveringen. Det är inte så konstigt: hyran åker upp 40-50 procent, visserligen rabatterat i flera år om man orkar flytta tillbaka, men hyresnivån ligger där den ligger. Och nyinflyttade får ingen rabatt.

Andra stora områden som berörs är Västhaga, Brickebacken, Vivalla, Norrby.

Öbos agerande ritar om bostadskartan i Örebro på ett drastiskt sätt. Folk tvingas flytta under renoveringen, har inte råd att flytta tillbaka. Fungerande grannskap slås sönder, folk som har bott i årtionden i samma område blir sittande någon helt annanstans. Bostadssegregationen ökar.

Och framför allt: om den här utvecklingen fortsätter kommer en betydande del av Örebros befolkning inte att ha råd att bo någonstans.

I flera av de områden där Öbo har genomfört eller planerar renoveringar med åtföljande drastiska hyreshöjningar är hushållens genomsnittliga disponibla inkomst väldigt låg. 2014 – det sista år som finns tillgängligt i kommunens statistiska bas – låg den i flera av de stora bostadsområdena under 20.000 i månaden, allt inkluderat. Det betyder att många hushåll skulle tvingas lägga halva sin disponibla inkomst på att bo.

Ofta får vi höra att allmännyttiga bostadsföretag som Öbo minsann måste drivas affärsmässigt sedan den så kallade allbolagens tillkomst 2011.

I lagen står också att bolaget ska tillgodose ett varierat bostadsbehov och ge hyresgästerna möjlighet till inflytande

Ja, så står det i lagen, men där står också att bolaget ska tillgodose ett varierat bostadsbehov och ge hyresgästerna möjlighet till inflytande. I Varberga har nästan 500 personer skrivit på protestlistor mot renoveringarna

Man måste också fråga sig om det är särskilt affärsmässigt av ett allmännyttigt bostadsföretag att rusta sitt fastighetsbestånd på ett sådant vis att hyran gör bostäderna oåtkomliga för en stor del av kommunens hushåll.

Om inte en ”puckel” av stora renoveringsbehov kan mötas på annat sätt än att köra ut hyresgästerna under lång tid och därefter genomföra kraftiga hyreshöjningar. Dessutom kräver ägaren, Örebro kommun, vinstutdelning även under den här finansiellt tunga perioden. Det är inte att ta ägaransvar.

Öbos renoveringsplaner berör många fler än hyresgästerna i ett antal områden. Det är en fråga av så stor både social och ekonomisk vikt att den måste upp på politikernas bord. Det handlar om vilken slags stad vi vill bo i framöver.

Så vad säger ni folkvalda politiker? Tänker ni agera?

Vi vill gärna ha ett besked, så vi vet hur vi ska rösta nästa gång.

För ”Bostad för alla”

Wanya Eriksson

Ralf Bohlin

Hanna Barsom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel