Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya trenden har nått Örebro –så här ska kontoren se ut: "Handlar inte om inredning"

I Stockholm, Göteborg och Malmö är det redan stort – men 2016 kan bli året då den nya kontorstrenden slår igenom ordentligt i Örebro.

Konceptet heter ”aktivitetsbaserat kontor” och är ett alternativ till kontorslandskapen. I dag finns några få exempel där Örebroföretag inom IT, reklam och inredning/arkitektur inrett efter de nya tankarna. Men i april flyttar redovisningsfirman PWC in i sina nya lokaler på Fabriksgatan, och blir, vad de vet, först ut i sin bransch i Örebro.

– Ingen kommer att ha fast plats, varken chef eller ägare. Ja, förutom receptionen, den är svår att ha någon annanstans än där dörren är, konstaterar Hans Olsson, marknadsansvarig på PWC.

Även Kinnarps, som säljer kontorsinredning, passar på att ta steget fullt ut när de flyttar in i samma hus i juni. Och i november 2016 ska Öbos 150 anställda in i nya lokaler på Norrcity med samma upplägg.

– Öbo blir ett häftigt projekt. De är ju ett bolag som finns mittemellan många branscher och kan inspirera andra. Örebro kan behöva lite goda exempel så man kan förstå hur det här kan bli, säger Magnus Hjalmarsson, vd på Kinnarps i Örebro.

Forskaren: Passar inte alla

Både på Öbo och PWC skissade man först på vanliga kontorslösningar inför sina respektive flyttar, men blev övertygade efter studiebesök i Stockholm och andra skisser att jämföra med.

– Det här blir mycket mer tilltalande och positivt än en mängd skrivbord som står rakt upp och ner, säger Hans Olsson.

Han ser finessen i att kunna välja olika arbetsplatser efter vad man ska göra den dagen: En förmiddag behöver han sitta helt ostört och skriva klart en rapport, en annan dag kan han och en assistent sitta tillsammans och göra klart efter ett kundbesök.

– Då är det bara att lyfta blicken och fråga om det är någonting. En annan assistent kan också sitta i närheten och lära sig av det vi pratar om. Så är i alla fall tanken, och vi hoppas att det lyckas, säger Hans Olsson.

På Örebrobostäder har processen varit ganska lång, säger Peter Palmgren, utvecklingschef på Öbo.

– Men med tankar på att kunna växa och utveckla samarbeten har det här konceptet växt fram, säger han.

Nu pågår planeringen av ett aktivitetsbaserat kontor i olika arbets- och referensgrupper på Öbo.

– Det är ju ett ganska stort steg från hur vi sitter i dag, och det är viktigt att det sker på ett omsorgsfullt sätt och blir bra, säger Peter Palmgren.

I planerna ingår en del annorlunda inslag, som gåband och balansbollar, men framför allt är det flexibilitet och samarbete över avdelningsgränser som Peter Palmgren lyfter fram. Han tycker att det handlar om att skapa en arbetsplats som mer speglar den moderna människan, även om det mötts av blandade känslor.

– Många tycker om att ha sitt rum och kunna sätta upp sina foton. Så blir det ju inte nu. Oron för störningar är också stor, att det inte ska gå att koncentrera sig. Men jag tror att många blandar ihop det med ett klassiskt kontorslandskap, säger Peter Palmgren.

Magnus Hjalmarsson på Kinnarps betonar att det aktivitetsbaserade kontoret inte handlar om inredning, utan om ett nytt sätt att arbeta. Han ser det som vilken organisationsförändring som helst, men extra spännande för hans bransch eftersom själva möblerna och inredningen får en viktig roll. Dessutom passar man ofta på att göra miljön mer estetisk, gärna inspirerad av känslan i ett kafé eller en hotellobby. Det handlar också om att attrahera personal som kan uppskatta att de har en häftig arbetsplats.

– Ett gåband kanske kostar lika mycket som en kontorsstol – varför inte då göra lite olika typer av miljöer? frågar sig Magnus Hjalmarsson.

Viktigast är att det ska finnas IT-lösningar som gör att man kan jobba papperslöst och på olika platser, och att själva arbetssättet är varierat med inslag av samarbete.

– Annars kan det bli pannkaka och de där historierna om att folk skyndar till jobbet för att få ett skrivbord. Måste man sitta vid ett skrivbord hela dagarna, då är inte det här rätt väg att gå, säger Magnus Hjalmarsson.

Eftersom branscher som IT och reklam var de första som började jobba på det här sättet, så förknippas aktivitetsbaserade kontor ofta med kreativa miljöer, där det förutom skrivbord och mötesrum kan finnas kuddrum och rutschkanor.

– Men att till exempel ha ett pingisbord på jobbet har egentligen inget med aktivitetsbaserat kontor att göra. Det handlar mer om ledarskap som tror på att det är bra att gå ifrån och göra något annat ett litet tag, säger Magnus Hjalmarsson.

Aktivitetsbaserade kontor