Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya villkor för Boabsom påverkar hyran

Kommunen måste från 1 januari 2011 ta ut marknadsmässig ränta för lån till Hällefors bostads AB enligt en ny lag om affärsmässiga principer. Detta påverkar nästa års hyror.

Villkoren för allmännyttiga kommunala bostadsbolag förändras. Kraven att verksamheten ska drivas utan vinstsyfte och att hyra ska sättas med utgångspunkt från en långsiktig självkostnadsprincip försvinner. Detta innebär ett avsteg från kommunallagens förbud mot att driva företag i vinstsyfte.

Lagen gör att kommunen bland annat ska ställa marknadsmässiga avkastningskrav på Boab. Kommunen kan inte heller skjuta till pengar för att täcka underskott. Kommunen ska också ta ut marknadsmässiga borgensavgifter och räntor på lån. Den nya lagen gör att lånevillkoren för ett kommunalt bostadsaktiebolag inte får påverkas av att en kommun är ägare. Att generellt fastställa vad som är marknadsmässig borgensavgift eller ränta går inte utan avgörs i varje enskilt fall.

Den marknadsmässiga ränta som måste tas ut 2011 av Boab bedömer kommunförvaltningen uppgår till cirka 500 000 kronor. Det finns en kommunal borgen gentemot Boab på 161,4 miljoner kronor samt ett lån kommunen övertagit på 21,2 miljoner.

Dessa förändringar är en av orsakerna till Boabs hyreshöjning på 3,35 procent som var klar i fredags. Enligt Boabs fastighetschef Svante Actins den största orsaken. Till detta säger Actins ska läggas att flera av Boabs avtal om underhåll löpt ut och omförhandlats samt bolagets satsning på energibesparing som också lett till ökade kostnader.

Beträffande tomhyror är det framför allt tomma lokaler som oroar enligt Actins. Kommunen har sagt upp flera stora lokaler som Sörgården i Grythyttan samt lokaler i Polstjärnan (Klockarvägen 14 och 16).