Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyckelbenet ur led – bandysäsongen över för Sundström som kan missa hela året med Black Knights: "Har ett svårt beslut att ta"

En oturlig tackling slog nyckelbenet ur led.
Efter läkarnas besked på lördagskvällen står det klart att ÖSK Bandys Alexander Sundström missar resten av bandysäsongen – men att han, som också är nyckelspelare i Örebro Black Knights, dessutom kan missa hela amerikanska fotbollssäsongen 2017.
– Jag måste bestämma mig inom två veckor, och väljer jag operation blir jag borta minst ett halvår, säger han.

Det var med litet drygt en kvart kvar av lördagseftermiddagens match mellan ÖSK Bandy och IFK Rättvik, vid ställningen 7–2 i en match som slutade 9–3, som ÖSK-spelaren Alexander Sundström åkte på en schysst men, skulle det visa sig, förödande tackling nere vid offensiv kortlinje.

Sundström fick svåra smärtor, blev liggande och fick hjälpas av isen och ut i en bil för transport till akutmottagningen på USÖ, där det efter undersökning konstaterades att hans vänstra nyckelben hoppat ur led och att flera ledband i axeln var skadade.

– Jag kom ut på kortlinjen och skulle sprätta in bollen när deras spelare kom i min döda vinkel och körde på mig axel mot axel. Jag var inte beredd, och han kom i full fart och måste ha träffat "perfekt" på axeln, snett bakifrån. Jag landade på höger axel på isen, så nyckelbenet måste ha hoppat ur led direkt av själva tacklingen. Först när jag skulle resa mig upp trodde jag att jag hade fått en hjärnskakning, för det ringde till i huvudet, men sedan kände jag att nyckelbenet stack ut, säger Sundström till NA efter att han kommit hem från sjukhuset sent på lördagskvällen.

LÄS MER (PLUS): ÖSK klart för nya allsvenskan – efter hattrick av ovane målskytten: "Annars hade vi nog lagt ner klubben"

Tre allsvenska matcher och ett eventuellt elitseriekval återstår av årets bandysäsong, men något mer spel blir det definitivt inte för Sundström. Och risken är att han dessutom missar hela säsongen i superserien med Örebro Black Knights. Sundström är nämligen inte bara en viktig spelare för ÖSK utan också en nyckelspelare i det amerikanska fotbollslaget som var i SM-semifinal i höstas.

Årets amerikanska fotbolls-säsong startar helgen 8–9 april och SM-finalen avgörs redan den 9 juli.

– Jag hade nästan hoppats att nyckelbenet skulle vara av i stället, för det är betydligt mer komplicerat när det är ur led. Nu måste jag bestämma mig inom två veckor om jag vill göra en operation eller inte. Väljer jag operation blir jag borta minst ett halvår, men då kommer jag sannolikt att bli helt bra igen. Väljer jag att inte göra en operation så kommer benet att sticka ut en bit resten av livet, även om jag säkert blir lika stabil och stark som innan. Det finns olika processer som gör att man kan slipa ned eller ta bort lite av det när det läkt färdigt, men det kommer aldrig bli som innan om jag inte opererar. Men väljer jag bort operation tar det kanskbarae det tar fem–sex veckor innan jag kan börja rehaba på allvar och sedan är jag tillbaka, säger Sundström.

– I nuläget vet jag inte vad jag ska välja. Jag ska prata med ortopeder och andra specialister, och läkaren jag talade med i dag ska prata med kollegor som är experter på idrottare. Min position i fotbollen går ju dessutom ut på at tacklas just med axeln, så ... Jag måste fundera lite, helt enkelt. Det kanske är bättre att riskera en säsongs fotboll och ta operationen i stället för att störa sig på att benet sticker ut resten av livet.

LÄS MER (PLUS): Tränaren hyllar hjälten efter säkrade kontraktet: "Har tagit enorma steg"