Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyfiken på farfars snickeri

Hej!
Jag heter Lasse Jacobsson och bor i Örebro. Jag är nyfiken på vad det finns om en snickerifabrik (snickarverkstad) som låg någonstans på Trädgårdsgatan där i dag Willys har sin parkering. Verkstaden ägdes av min farfar Erik Jacobsson och om jag minns rätt förde han debatt med kommunen som ville åt marken där verkstaden låg på 50-talet. Farfar hade sedan en mindre verkstad på Norra Grev Rosengatan som han arbetade till han var över 80 år.

Svar:Firma Erik Jakobson, vars rörelse bestod av ett möbelsnickeri, grundades 1920. I början bedrevs tillverkning av möbler, men det visade sig senare mindre lönande på grund av hård konkurrens från andra möbelfabriker i staden, varför firman främst kom att tillverka andra och utföra olika slags arbeten inom samma bransch. Firmans kundkrets fanns bland biografer och andra publika inrättningar i Örebro.

Under de första åren låg firman i Restalund men från omkring 1925 hamnade man på Trädgårdsgatan 6. I slutet av 1950-talet flyttade firman till Norra Grev Rosengatan 13 där den var verksam i drygt tjugo år.

Innehavaren, möbelsnickare Erik Jakobson, var född 1889 i Mariestad och han utbildade sig i yrket i unga år hos snickarmästare J. Andersson i Tibro i Västergötland. Därefter praktiserade Erik på olika platser i Sverige innan han flyttade till Örebro 1913 för att senare starta sin verksamhet. Han avled 1985, nästan 96 år gammal.