Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyfiken på Rosenhill

Jag är uppvuxen på Rosenhillsgatan 3. Nu undrar jag om det finns någon dokumentation om denna lilla gata. Vi var många barn som lekte där. Jag skulle gärna vilja se foton från gatan åren 1940-1960.Margit Andersson, Glanshammar

Svar:Rosenhillsgatan på norr i Örebro finns utsatt på kartor från cirka 1910. Den sträckte sig då som nu mellan gatorna Mäster Larsgatan och Bromsgatan. Bebyggelsen utefter gatan kom att förändras drastiskt från 1900-talets början till 1950-60-talen.

I början och en bit in på 1900-talet bestod området runt gatan av gamla trähus som byggts i slutet av 1800-talet. Dessa hade vackra och fantasifulla namn som Uddaholm, Rydaholm, Östra Nylunda, Norra Wales, Loviseholm och Rosenhill. Även Backasand, Engelholm och Linelund låg här.

Husen låg på det så kallade Längbrogärdet där man också anlade Norra folkskolan (gamla Olaus Petriskolan) som invigdes 1908.

I slutet av 1930-talet började en ny bebyggelse med flerfamiljshus i sten att uppföras. Byggnadsverkmästare Axel Moberg, som själv bodde i Östra Nylunda, byggde huset på Rosenhillsgatan 8-10 år 1938/39. Han och senare hans söner kom att bygga flera av de bostadshus som i dag finns i kvarteren runt Rosenhillsgatan.

Bostadshuset Rosenhillsgatan 1-7 byggdes 1952/53 av Stiftelsen Hyresbostäder i Örebro.

Huset Rosenhill, som gav namn åt gatan, fanns kvar in på 1960-talet och revs för att ge plats åt bostadshuset Rosenhillsgatan 4-6 år 1964.

Det förekommer uppgifter om att det funnits en fabrikör Rosenhill som skulle givit namn åt fastigheten Rosenhill. Men något belägg för detta har inte hittats i källorna.