Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nystartad verkstad i Kvistbro

Eleanor Heinonen har bott och jobbat på olika platser i landet. Men nu är det fönster och möbelsnickeri som gäller.

Efter att ha gått en tvåårig utbildning i trähantverk öppnade hon i mars det egna företaget Kvistbro träverkstad. Företaget finns i grannens gamla garage i Kvistbro by där hon bor med sin familj. Drömmen är att kunna leva på snickeriet och att ha nära hem. Hittills har verkstaden haft beställningar av privatpersoner. Mest fönsterrenovering samt bygge av fönsterkarmar och fönster men även möbler, inredning och trädgårdsutrustning.

– Det känns som att hösten och vintern kommer att fungera med jobb, säger Eleanor Heinonen.

Större kombimaskinHon började med att isolera taket i garaget och satte in ny el och lysrör. Sedan flyttade hon in en bandsåg och en pelarborrmaskin på arbetsbänken vid fönstret. Efter det kom en mindre kombimaskin med justersåg/ kapsåg, rikt- och planhyvel, fräs och långhålsborr. Men redan känns det som att maskinen behöver bytas till en större.

– Jag har inte gjort så stora investeringar hittills men nu behövs cirka 60 000 kronor och jag tänker söka mikrobidrag från länsstyrelsen.

Eleanor har ”starta eget bidrag” under sex månader och gick en starta eget utbildning via Startcentrum i Örebro på åtta veckor.

– Det var bra med rådgivning, ekonomi och design, säger hon.

Trots optimismen är det bra att vara realist också. Eleanor är beredd att söka ett annat jobb på halvtid också om det skulle behövas.