Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt åtgärdspaket mot gängkriminalitet

Svar

... till Lars Ströman, NA 11 maj.

Fredagen den 7 maj deltog jag i egenskap av kommunalråd på ett stormöte som regeringen kallat till med politiska företrädare för kommuner samt rikspolischefen Anders Thornberg. Från regeringen deltog inrikesminister Mikael Damberg (S), justitieminister Morgan Johansson (S) och jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP).

Anledningen till mötet är det läge som just nu råder i Sverige efter att många tungt kriminella gängledare tagits fast och låsts in tack vare ett hårt och målmedvetet arbete från svensk polis, regeringens nya batteri av brottsbekämpande åtgärder, internationellt samarbete samt beslut om skärpta straff.

Den senaste tidens fruktansvärda händelser i Örebro är ett tydligt bevis på att vi inte kan luta oss tillbaka.

Rikspolischefen har talat om detta som ”ett fönster som har öppnat sig” där samhället nu måste agera för att bryta nyrekryteringen innan nya krafter vuxit sig starka. Lars Ströman tycker att vi inte ska fästa oss vid uppgiften att det under första kvartalet 2021 i Sverige har skett 40 procent färre skjutningar än under samma period förra året.

Det stämmer dock och det är givetvis en positiv utveckling, även om det inte på något sätt ska tas som en intäkt att mer inte behöver göras. Den senaste tidens fruktansvärda händelser i Örebro är ett tydligt bevis på att vi inte kan luta oss tillbaka.

Varje aktör måste se sin egen del i arbetet och inte vänta på insatser från någon annan. Likväl är det så, som rikspolischefen var tydlig med, att ingen aktör klarar allt detta själv.

Polisen måste tillföras resurser och nya verktyg för att kunna arbeta effektivt. Polisen kan i dag med de befogenheter de har på ett enklare sätt än förut säkerställa att ett gripande leder till ett betydande fängelsestraff. Arbetet med att utöka polisens verktygslåda måste fortsätta och en hel del straff behöver skärpas. Regeringen jobbar aktivt med frågan och det är uppenbart att utvecklingen i Sverige där tidigare regeringars snålhet och ovilja att agera i frågan nu är bruten.

Men utifrån den nu rådande situationen måste vi agera snabbare och med åtgärder här och nu.

Ströman skriver att det bara finns en lösning på gängkriminalitet, att bekämpa narkotikahandeln. Det är alldeles riktigt att narkotikahandeln vidmakthåller gängkriminaliteten, men det finns också andra problem som vi måste hantera parallellt. Vi måste också rikta resurser för att unga inte ska ledas in i gängkriminalitet och vi måste också se till att det finns ett alternativ för de som vill hoppa av, en stark avhopparverksamhet. Ett långsiktigt förebyggande arbete kommer alltid vara viktigast, med insatser för att skapa framtidstro, trygga stadsdelar och fler arbetstillfällen. Men utifrån den nu rådande situationen måste vi agera snabbare och med åtgärder här och nu.

För Örebros del innebär det att vi inom kort kommer att presentera ett åtgärdspaket med insatser för att bryta nyrekryteringen, stärka arbetet med snabba insatser mot narkotika och förbättra arbetet med möjligheten att lämna kriminaliteten. Det handlar inte om det som Ströman slängigt kallar för ”projekt” och ”modeller” utan precis den typen av verksamma åtgärder som rikspolischefen tydligt efterlyste på mötet.

Vi i kommunen måste säkra att socialtjänsten får resurser för att kunna ingripa snabbt mot riktigt unga personer, vi pratar om 10-12-åringar, som riskerar att hamna snett.

Vi kan aldrig och ska aldrig ge upp kampen om ett samhälle.

Regeringen lyssnade också på mina tankar kring sekretessfrågan som jag har spelat in ett flertal gånger under mina möten med regeringen. Här behöver insatser ske för att möjliggöra och förenkla informationsutbytet mellan myndigheter, exempelvis socialtjänst och polis. Det personliga ansvaret för eventuellt sekretessbrott är ett hinder. Ansvaret för risken borde hamna mer på myndigheten/kommunen och inte hos den enskilde medarbetaren, om det inte är uppenbart att man brutit sekretessen i ett mer privat sammanhang.

Jag hoppas och tror att vi kan nå långt i samtal mellan partierna för att kunna göra arbetet just så långsiktigt som Ströman efterlyser. Det råder en rätt så bred enighet mellan kommunerna vad som behöver göras, oavsett kommunstyre, så det borde vara möjligt att komma fram brett även i Örebro. Vi kan aldrig och ska aldrig ge upp kampen om ett samhälle fritt från våld och kriminalitet.

John Johansson

Socialdemokraterna, Kommunalråd Örebro kommun

Svar direkt:

Låt mig vara tydlig med vad jag skrev. Låt oss hoppas att det är en trend att skjutningarna blivit färre. Men det är svårt att göra tillförlitlig statistik av 71 skjutningar i Sverige. Vi kan också konstatera att trenden i Örebro går i rakt motsatt riktning.

Lars Ströman

politisk redaktör, NA

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel