Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt barnboende ska stå klart om fyra månader

Den 1 juni ska Lindebergs kommun ha klart ett boende för att ta emot ensamkommande flyktingbarn.
– Vi tittar på olika alternativ av lokaler, men vilka berättar vi inte förrän det blir bestämt var boendet hamnar, säger Irja Gustavsson (S), socialnämndens ordförande.

I fjol drog staten åt tumskruvarna som pressar alla kommuner att ordna boenden för ensamkommande flyktingbarn.

Före jul träffade Lindesbergs kommun ett avtal med Migrationsverket som innebär att kommunen ordnar ett boende och preliminärt tar emot sex barn i år.

Det kommer att handla om ungdomar i åldern 13–15 år. Både pojkar och flickor, men i praktiken är 90 procent av alla barn som kommer utan föräldrar pojkar.

– Vi planerar för elva platser eftersom vi dessutom behöver tillfälliga boenden för unga som fått uppehållstillstånd, säger socialchef Madde Gustavsson.

I personal betyder det en arbetsledare och ytterligare 8–10 anställda eftersom boendet ska vara bemannat dygnet runt veckans alla dagar. Därutöver anställer kommunen en extra socialsekreterare med anledning av denna nya verksamhet.

– Vi räknar med att de extra pengar vi får från staten för denna verksamhet kommer att täcka kostnaderna, säger Irja Gustavsson.

Torsdagens socialnämnd beslutade att gå vidare på den inledda vägen. Det reserverade sig SD:s representant mot.