Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt besked: Då avgörs Ekbloms och Björks VM-premiär

Nu är det klart. WTCC-premiären i Ryssland blir inte av. I stället kommer Thed Björk Bang-Melchior och Fredrik Ekblom få göra VM-säsongspremiär i Frankrike 1–3 april.

WTCC-premiären har länge varit planerad till veckorslutet 1–3 april och Paul Ricard-banan, strax utanför Marseille i södra Frankrike, men ihärda rykten har gjort gällande att det varit aktuellt att lägga in tävlingen i ryska Sotji 18–20 mars.

Men när WTCC på tisdagseftermiddagen presenterade den officiella tävlingskalendern för 2016 var det ryska racet i stället flyttat till Moskva, och placerat som sjätte deltävling, 10–12 juni, vilket i sin tur gör att gaturacet i portugisiska Vila Real flyttas två veckor, till 24–26 juni.

– Det har hela tiden varit vår avsikt att behålla Ryssland i WTCC-kaldendern, och vi är väldigt nöjda med att ha nått en överenskomelse med Moskva raceway för att få det att gå i uppfyllelse, säger François Ribeiro, som är chef för WTCC-promotorn Eurosport events, i ett pressmeddelande.

Men säsongens höjdpunkt blir otvivelaktigt racet på klassiska Nüburgrings klassiska nordschleife, där WTCC körs över tre varv på den drygt 20 kilometer långa banan, i samband med Nürburgrings 24-timmars.

WTCC är VM-serien för standardvagnar, och örebroaren Fredrik Ekblom och karlskogingen och Vretstorpssonen Thed Björk Bang-Melchior kommer i år att köra för Volvoteamet Polestar Cyan Racing i serien.

Ekblom körde tre deltävlingar i WTCC 2007, för ett brittiskt BMW-team, medan Björk gjort ett race i serien för Volvo, 2013.

WTCC-helgerna är tre dagar långa och består av två 60-minuter långa tidsträningar på fredagen, två 30 minuter långa träningar på lördagsmorgonen och därefter ett kval i tre steg på lördagseftermiddagen. På söndagen avgörs de båda racen, som från och med i år bytt namn från race ett och race två till öppningsracet och huvudracet. I öppningsracet gäller omvänd startordning för de tio bästa förarna i första kvalomgången, medan de bästa i kvalet startar först i huvudracet.

Nytt för 2016 är att ett lagtemporace, att jämföra med sporter som cykel och skridsko, kommer att avgöras på lördagen, efter kvalet. Där kommer förarna samla poäng till konstruktörsmästerskapet.

Första officiella testet inför säsongen, där Polestar Cyan racings bil för första gången kommer att visas upp, körs på italiensa Vallelunga-banan i början av mars.

Hela WTCC-kalendern 2016:

1–3 april: Paul Ricard-banan, Frankrike.

15–17 april: Slovakia ring, Slovakien.

22–24 april: Hungaroring, Ungern.

7–8 maj: Moulay el Hassan-banan, Marocko.

26–28 maj: Nürburgring nordschleife, Tyskland.

10–12 juni: Moskva raceway, Ryssland.

24–26 juni: Internacional de Vila Real-banan, Portugal.

5–7 augusti: Termas de Río Hondo-banan, Argentina.

2–4 september: Twin Ring Motegi, Japan.

23–25 september: Shanghai international circuit, Kina.

4–6 november: Chang international circuit, Thailand.

23–25 november: Losail-banan, Qatar.

Läs mer i onsdagens NA, papperstidningen, som går att köpa som e-tidning nedan. Bland annat med Fredrik Ekbloms kommentarer kring kalendern.