Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt fall - men ÖSK visade vilja till förändring

Nytt fall. Dessutom på eget grepp.
Trots den åttonde raka matchen utan seger var ÖSK-insatsen mot Kalmar ändå mest ett fall framåt.

Jag vet. Det är många som föredrar stora motorsågen just nu. ÖSK har tangerat sitt tidigare klubbrekord för sämsta allsvenska inledningen. Krisen fortsatt påtaglig. Läget i botten oförändrat. Men jag nöjer mig med en stor sågning för dagen: Yvige målvakten Tomer Chencinski bör kedjas fast i straffområdet. Att han dessutom ska sluta knocka medspelare är så självklart att det inte behöver nämnas.

Med Kalmar på besök finns det samtidigt tillfälle för lite perspektiv. Klubben tränas av allsvenskans egen ”Ferguson” – Nanne Bergstrand. Han är inne på sitt 13:e år som ansvarig tränare. I sitsen att själv kunna välja hur länge han vill bli kvar vid rodret. För ett par år sedan fick Kalmar också vänta på sin första seger till den nionde omgången.

”Det viktigaste är att behålla framtidstron. Har man inte den försvinner spelarnas lust att springa de extra metrarna”, var Nannes raka råd till kollega Boström.

Det kan tyckas märkligt. Men jag såg en gnutta av framtidstro i flera ÖSK-spelares insats. Startdebuterande Christoffer Wiktorsson på vänsterbacken visade energi och hade fina pressade inlägg från sin kant. Centern Peter Samuelsson fick speltid och tog för sig i straffområdet. Ett mål var inte långt borta. Och samarbetet mellan de två verkar hängt med från Degerforstiden.

Jag tycker också Sixten Boströms förändrade spelsätt signalerade en vilja till nytänk. Senast jag såg ÖSK kliva ut och spela något som liknade 4-4-2 var symboliskt nog mot Kalmar borta hösten 2008. Nu ville inte Boström efteråt medge att det var exakt den spelformen, men det är mer en randanmärkning för tränarkursens slutsteg. Viktigare var att vi andra såg en förändring. Jag tror faktiskt spelarna gillade försöket också. I bland ska signalvärdet inte underskattas.

Särskilt som det inte finns någon snabbfix på ÖSK:s problem. Den trupp man har måste lösa den akuta situationen.

Köp in några starka nyförvärv ropar några. Visst, men de kan användas först från och med den 1 augusti då värvningsfönstret i Sverige öppnar igen. Fram till dess är det ytterligare nio omgångar och 27 poäng att spela om.

Har det inte skett någon märkbar förbättring innan dess ska det till ett mirakel för att rädda kontraktet under återstående höstsäsong. Över hälften av serien är då avverkad. Och vad är det som säger att en ny spelare smälter in i laget direkt i augusti när en hel försäsong inte klarat av den processen problemfritt?

I mina ögon finns det ingen genväg för att undvika falluckan. Varken för supportrar eller klubbledning. Inse allvaret. Slut leden och kämpa för det anrika klubbmärket. Och skänk gärna truppens läkare Ulf Nordström en extra tanke. Om han och det medicinska teamet lyckas väl kan ett par välkända ”nyförvärv” vara på plats 5 juli på Gamla Ullevi när ÖSK möter Gais i omstarten efter EM-uppehållet. Patrik Anttonen, Ilir Berisha och Daniel Bamberg är den trio som kan ge livsnödvändig stadga åt den skuta som är på väg att kantra. Andreas Haddad? Han får gärna motbevisa mig, men hans skadehistorik får mig att tvivla på en comeback.

4 785 åskådare

Övrigt i korthet:är en bra publiksiffra. I Sannahed på speedway. Direkt usel på Behrn arena. Men publiken går aldrig att lura.

De åskådare som ändå var på plats var artigt stöttande. Till och med inlägg över kortlinjen möttes av applåder.

Tobias Grahn drog på sig ett obligatoriskt gult kort. Denna gång för protest. Inför löneavdrag!

Christoffer Wiktorsson är väldigt lik förre mittbacken Fredrik Jansson. Inga övriga jämförelser.

Fel inkast av Emin Nouri. Det har jag aldrig tidigare sett på allsvensk nivå.

Slipa på inmarschen. Hela nya hymnen spelades denna gång. Bra så. Men sedan dröjde det ytterligare en minut innan spelarna visade sig. Mindre bra. 

För övrigt anser jag fortfarande att repriser över tveksamma situationer inte ska visas på arenornas storbildsskärmar.