Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt förslag stoppar kaoset på Parkgatan

Snart kan åtminstone en del av trafikkaoset på Parkgatan få sin lösning. Gatsnutten förbi Netto görs om till gång- och cykelväg för att få ut så mycket som möjligt av biltrafiken på Bergslagsvägen i stället.

Det tidigare förslaget om att stänga av hela Parkgatan för biltrafik, och bygga en rondell på Bergslagsvägen, mitt emellan Närlundavägen och Torsten Karlssons väg, föll i kommunstyrelsen.

Tekniska nämnden fick i uppdrag att ta fram en alternativ lösning, och nämnden har nu antagit gatuingenjör Marcus Wikströms förslag. Det innebär att delen av Parkgatan förbi Nettobutiken görs smalare och stängs av för biltrafik med bommar i vardera kant.

– Därmed kan man inte åka in på vägen från Närlundavägen, vilket blir en klar förbättring ur trafiksäkerhetssynpunkt, förklarar Marcus Wikström.

– Det är i dag en väldigt plötslig infart till Parkgatan, vilket innebär en stor risk för konflikter och olyckor.

Varför stängs inte hela Parkgatan av för biltrafik?

– Det kan vi inte göra eftersom varje fastighetsägare har rätt att ha en in- och utfart till sin verksamhet. Kunderna ska inte behöva åka över någon annans mark, säger Marcus Wikström.

Den här justeringen blir ett första steg för att förbättra trafiksäkerheten i området.

– Det blir en klar förbättring för gång- och cykeltrafikanterna, men även för biltrafiken. I korset mellan Närlundavägen och Bergslagsvägen är det i dag stor risk för trafikolyckor, säger Marcus Wikström.

Enligt beslutet från tekniska nämnden ska ombyggnationen, som kommer att kosta runt 380 000 kronor, vara klar före sommaren under förutsättningen att pengarna som var avsatta för projektet 2009 ombudgeteras till 2010.