Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt HVB-boende engagerade 70-tal

Asylkostnad kontra äldreomsorg. Framför allt kring det uppehöll sig kommunborna som tagit sig till informationsträffen om nya HVB-hemmet för ensamkommande. Men även nedskräpning, placeringen och oro att vistas ute.

Omkring 75 personer kom till församlingshemmet igår när kommunledningen bjöd in. Kommunalråd Irja Gustavsson beskrev det åtagande kommunen har.

– Vi har i kommunfullmäktige beslutat att ta emot upp till 120 ensamkommande barn. Det är det som vi kan påverka. Sedan har Migrationsverket slutit avtal med privata hyresvärdar och där kan vi som kommun inte alls vara med att styra, det är viktigt att hålla reda på, påpekade hon.

Talet grundar sig på anvisningar från länsstyrelsen som tittat på hur många ensamkommande som totalt kommit till Sverige.

Det nya modulhuset vid Bodgatan har plats för 20-25 boende, och det kommer arbeta 22 personal i huset som ska bemannas dygnet runt. Både ungdomarna och personalen kommer från Åkerby som sedan i höstas tjänar som tillfälligt boende.

”Vad kostar det skattebetalarna i Lindesberg att ta emot alla?” undrade flera.– Vi får statliga medel som täcker kostnaderna, svarade socialchef Madde Gustavsson. På sikt är målet att de här ungdomarna ska bli självförsörjande som vem som helst av oss andra.

Alla var dock inte övertygade.

”Är avtalen gjutna i sten? Vem betalar om 2-3 år? Vi vill inte ha någon skattehöjning.” påpekade någon.

Vilket fick en annan i salen att ryta till:

”Det är fanimej ynkedom att prata om kostnader när man ska hjälpa folk i nöd!”

Vilket drog applåder från uppskattningsvis halva skaran.

Men när någon annan sedan började ställa ensamkommande unga mot våra äldre så fick även det applåder - av den andra halvan i salen.

”Systemet fungerar ju inte, titta bara hur nedskräpningen fördubblats.” påpekade en kvinna som trodde sig se ett samband.

Det händer för mycket, folk törs inte gå ut menade några, medan andra undrade om det egentligen inte mest vad spekulationer.

”Om vi inte alls hade invandrare, tror ni att brottsligheten försvann då?” frågade sig en tredje.

Platsen var också uppe till diskussion och frågan varför en så fin tomt ska blockeras på det här sättet.

– Vi har tillfälligt bygglov för maximalt fem år, svarade Irja Gustavsson. Sedan vill vi också bygga vanliga bostäder här.

Sist att prata var invandrade Nafhi Mawlod som berättade om sin flykt bland bomber på 90-talet och hur han kom till Sverige för sina barns skull.

– Vi betalar alla skatt idag. Var inte rädda, vi är alla människor, sa han.