Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt insamlingssystem hotar papperstidningen: "Det här får inte ske på bekostnad av det tryckta ordet"

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Ibland känns det märkligt att det hela tiden finns krafter som vill försvåra för oss medier. Precis när branschen jobbat och fått gehör för att momsen ska sänkas på digitala medier så dyker ett annat beslut upp som riskerar att försämra tidningarnas ekonomi väsentligt. Något som i slutänden skulle kunna drabba tidningsläsarna.

Regeringen klubbade i juni förra året ett beslut som innebär att dagens återvinningsstationer ska ersättas av insamlingsstationer på kvartersnivå. Till exempel ska papper hämtas vid tomtgränsen för 60 procent av hushållen från år 2021. Fyra år senare ska alla bostäder omfattas av det nya systemet. Notan för det nya insamlingssystemet ska pappersproducenterna, pappersbruken, stå för.

Pappersindustrin beräknar att investeringskostnaden för att ta över insamlingen av tidningar och förpackningar kommer att uppgå till nio miljarder kronor. Därtill kommer årliga kostnader på 3,4 miljarder kronor. Det innebär med stor sannolikhet att papperspriserna ökar. Det kan handla om stora höjningar vilket skulle vara förödande för mediebranschens vars ekonomi redan är hårt pressad. I slutänden skulle det påverka priset för att läsa NA eller någon annan tidning i Sverige.

Vi är bäst i världen när det gäller pappersåtervinning.

Sverige är idag världsbäst på att återvinna tidningar. Under flera år har 90 procent av alla tryckta tidningar samlats in. Av alla dessa miljoner tidningar så återvinns allihop – 100 procent. Med förslaget riskerar systemet att slås sönder. Protesterna har inte låtit vänta på sig.  Tidningsutgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter hävdar att den nya förordningen kommer att vara ett dråpslag för det tryckta ordet. ”Sverige är ett av världens mest tidningsläsande länder. Och vi är bäst i världen när det gäller pappersåtervinning. Nu är det upp till regeringen om vi ska fortsätta att vara det”.

Tidningspappersbruken, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter och Grafiska företagen har formulerat sina protester i ett upprop. ”Den bristande respekt vi upplever för tidningens och pappersindustrins villkor är grunden för att vi genom detta upprop vill påpeka det självklara. Gör om, gör rätt, gör en konsekvensanalys innan ni lägger ner papperstidningen.”

Mediebranschen och pappersindustrin sätter nu sitt hopp till januariöverenskommelsen mellan regeringspartierna, liberalerna och centern. I överenskommelsen finns en punkt om att utreda hur  en mer effektiv hushållsnära insamling av avfall, förpackningar, tidningar, grovt och farligt avfall kan ske. Där kan det finnas en öppning för nya förslag som undanröjer regeringens beslut.

Jag har svårt att se att regeringen kan driva igenom det här.

I grunden blir denna förordning ett hot mot yttrandefriheten och i förlängningen mot demokratin. Jag har svårt att se att regeringen kan driva igenom det här. Inte minst då hela förordningen verkar sakna en djupgående  risk- och konsekvensanalys. Självklart ska vi bli ännu bättre på återvinning i Sverige. Men det får inte ske på bekostnad av det tryckta ordet.