Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt lego för tjejer

I veckan presenterade Lego sin nya produktserie Lego Friends, som är speciellt riktad till tjejer. Men måste leksaker könskodas?

Lego menar att de varit dåliga på att locka flickorna till legobyggande och försöker nu ändra på detta genom en mer verklighetstrogen serie, i en färgskala som skvallrar ”flicka”.

- Idag innehåller vår produktportfölj många erbjudanden till pojkar och få erbjudanden riktade mot tjejer. Vi hoppas att den nya serien tilltalar de flickor som inte tidigare attraherats av att bygga och konstruera med Lego säger John Andersson, marknadschef, Lego Sverige.

Detaljer

Friends är ett tema som handlar om några karaktärer i en stad som heter Heart Lake City. Skillnaden är, enligt John Andersson, nivåer av detaljer. Den klassiska minifiguren har blivit lite längre, fått avtagbara kläder och frisyrer, men är fortfarande kompatibla med resten av Legos sortiment. Detta är något som Daniel Lidén, ägare av Brixit i Örebro, tycker är positivt.

- Det som är bra med det här är att man kan göra det mindre "flickigt", säger han, och plockar fram en minifigur som han bytt ut det långa håret på. Istället håller han upp en figur i tuppkam, gasmask och händerna fulla av vapen.

Bygga och konstruera

Lego Gruppen har tidigare kritiserats för att befästa traditionella könsroller, men John Andersson tror att både pojkar och flickor kan samlas kring den nya serien.

- Jag tror att vi kan få fler barn att vilja bygga och konstruera.

Det är ju mycket rosa i färgpaletten – så på vilket sätt befäster ni inte traditionella könsroller när ni nu vänder er till flickor?

- Det finns inget rosa alls. Vi har använt oss av en helt ny palett av färger, för att sticka ut.

Men att det inte finns något rosa i den nya serien är en smärre underdrift. Tobias Axelsson är genusvetare på Örebro universitet och han tycker att färgerna i serien talar sitt tydliga språk.

- Det är mycket rosa, lila och turkos, och detta är färger som är feminint könskodade, säger han.

- Serien markerar ganska tydligt könsskillnader. Detta görs genom färgvalet, hur minifiguren ser ut, med kjol och rosett. Men man kan också studera vad hon gör. Hon är inte sjuksköterska eller hemmafru, utan hon jobbar i laboratorium eller befinner sig i en koja. Så det är samtidigt inget passiviserat kvinnoideal.

Fordon och rymdraketer

Daniel Lidén medger att han nog säljer mest Lego till pojkar, men menar att diskussionen om varför det är så, är ständigt pågående.

- Vi har mycket tjejer här i butiken också, men det som marknadsförs är nog främst riktat mot pojkar. Det är ju mycket fordon och rymdraketer.

- Men man måste inte falla in i mönstret, utan man kan ju kombinera olika serier med varandra och på så sätt skrida över gränserna. Jag tror att man måste se förbi asken också. Den slänger man ju ändå!