Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt regelverk i Örebro kommun har lagt lock på lunchlådan

Annons

Jag har till min utomordentliga förvåning tagit del av de ändrade reglerna för lunchlådor i Örebro kommun. Det är verkligen att slå på de, som redan ligger! Skamligt! Enligt de nya reglerna ska endast den, som enligt läkarintyg har behov av specialkost (och hur många har det?) få rätt till mattjänst. Ett byråkratiskt påhitt, som nu åläggs en redan hårt arbetsbelastad läkarkår! Förmodligen har de angelägnare arbetsuppgifter!

Örebro kommun hävdar på sin hemsida att målsättningen i äldrevården är att den ska vara landets bästa. Det har stått där i många år. Det finns väl ingen nu levande, som tror på det! Det målet är väl överspelat och nu avlägsnare än någonsin.

För egen del har vi haft mattjänst de senaste åren och är mycket nöjda med det. Vi fick detta beviljat för att vi på grund av rörelsesvårigheter inte kan ta oss till något av kommunens matställen och att vi inte längre klarar att laga mat efter stroke och annat. Men med de nya reglerna skulle vi således fått avslag. Vi har nämligen inget behov av specialkost.

Är det här någon slags förbättring för oss gamla, som genomförs för att komma närmare målet – eller vadå?

Vi skulle förstås kunna åka färdtjänst till någon av kommunens matsalar – men hur realistiskt är det? Hur har ni tänkt? Våra skäl för att få mattjänst delas säkert av många, som hitintills levt i tron att när behovet uppkommer och man inte kan klara matfrågan på egen hand - så finns hjälpen där. Men de kan känna sig blåsta. De får fixa sin mat bäst de kan! För egen del sitter vi (åtminstone för tillfället) säkert eftersom kommunen av nåd bestämt att vi, som nu har mattjänst, får behålla den tills vidare.

Är det här någon slags förbättring för oss gamla, som genomförs för att komma närmare målet – eller vadå? Är det nåt vallöfte som ska uppfyllas? Vi vill, som säkert många andra, bo kvar här i vårt nuvarande boende så länge det går - och så länge vi med hjälp kan klara vardagen. Går inte det – så måsta vi flytta till något ställe där vi kan få den hjälpen. Tror inte att det skulle bli en billigare lösning för kommunen.

Jag utgår från att den här nedskärningen (försämringen) behandlats i kommunala pensionärsrådet. Vilket ”råd” fick kommunen där? Och har pensionärsorganisationerna tyckt någonting?

Arne Hurtig

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel