Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt tak på smedjan

I går togs det första spadtaget på taket till smedjan vid Hallsbergs hembygdsgård. Hembygdsföreningen har fått bidrag till att lägga ett nytt, mer traditionsenligt tak på smedjan.

Under översyn av Charlott Torgén från länsmuseet i Örebro tog i går Markus Gillberg det första spadtaget på taket till smedjan vid Hallsbergs hembygdsgård.

– Min uppgift är att se till att de tar vara på de kulturhistoriska värdena, sa Charlott Torgén som var antikvarisk medverkande under gårdagen.

Det nuvarande taket består av plåt, platonmattor och papp och det täcks av en frodig gräsmatta. Det nya taket som ska byggas efter månghundraårig tradition ska bestå av torv och ett heltäckande undertak av näver. Hallsbergs hembygdsförening har sökt och fått bidrag från länsstyrelsen i Örebro för en traditionsenlig renovering av taket. Pengarna kommer från projektet ”Hus med historia” till vilket regeringen har avsatt 30 miljoner för vård av landets hembygdsgårdar.

Den 15 augusti bjuder hembygdsföreningen in till en byggnadsvårdsdag som även den har beviljats bidrag.

– Idén med byggnadsvårdsdagen är att sprida kunskap om hur man går till väga för att lägga ett torvtak, sa Annika Fjällstam Eriksson, Hallsbergs hembygdsförening.

Till byggnadsvårdsdagen har föreningen bjudit in hantverkare och företag med anknytning till byggnadsvård och representanter från Hallsbergs kommun och länsstyrelsen i Örebro.

– Vi har stort förtroende för Markus. Han har tidigare hjälpt oss med att lägga taken på soldattorpet och fähuset. Och det är hög tid att lägga om smedjans tak, det ruttnar upp inifrån, sa Annika Fjällstam Eriksson.

Ursprungligen användes smedjan som linpörte, linförvaring, på Björstorps gård i Hallsbergs socken. Senare utrustades den med bälg och städ och där smiddes gårdsbehovet av järn. Smedjan skänktes till Hallsbergs hembygdsförening 1963 av Valter Åvall.