Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt uppdrag ger nya erfarenheter

I drygt en månad har 5-6 deltagare från Arbetsmarknadsenheten, AME, i Lekeberg fått arbeta med något annorlunda. De är vaktmästare och transportörer när 70 flyktingar behöver hjälp med mat och boende.

Det nystartade evakueringsboendet som Lekebergs kommun driver har skapat flera nya arbetstillfällen i kommunen. Sammanlagt 14 personer jobbar för att hålla boendet i gång dygnet runt. För en del av Arbetsmarknadsenhetens deltagare innebär detta en ny situation eftersom den dagliga verksamheten delvis förändrats.

Chefen för AME, Per Gustafsson, har också blivit chef för evakueringsboendet och har kunnat anställa ungdomar från AME dit.

– Vi jobbar med att få ut människor i arbete och att våra deltagare ska växa som människor. Det här är positivt för AME:s verksamhet med arbetsuppgifterna och att träffa människor från andra kulturer. Det blir något positivt som man kan visa upp i sitt cv. Det är väldigt givande för våra deltagare att möta andra kulturer, menar Per Gustafsson.

Tre deltagare från AME som fått nya sysslor är Charlotte Jonsson, Angelica Ekholm Henningsson och Johannes Berndtsson. De städar i allmänna utrymmen, putsar fönster, gör enklare vaktmästarjobb, möblerar om i rummen efter behov och hämtar mat i Centralköket i Fjugesta och transporterar skänkta kläder. Men de kör även persontransporter och är överens om att detta är något bra för dem.

– I början var det panik med allting men nu har vi rutiner, säger Charlotte.

– Det fungerar bra och nu har det lugnat ner sig, menar Angelica.

Johannes är extra nöjd. Han har fått en timanställning.

– Det är bra, fast lite småstressigt var det de första dagarna. Nu har vi rutiner.

En verksamhet som får stå tillbaka på obestämd tid är fixarservice som AME drivit under ett par år. Pensionärer i Lekeberg som får gratis hjälp med bland annat gräsklippning, snöskottning och enklare göromål inomhus av AME. I Fixarservice brukar mellan två och fem personer tjänstgöra och det är en uppskattad verksamhet av pensionärerna.

– Deltagarna som vi har i Fixarservice måste ha körkort och de behöver vi nu ha i evakueringsboendet för att köra bilar och bussar, säger Per Gustafsson.

Han förklarar att alla pensionärer som haft Fixarservice har informerats om det nya läget.

– De flesta har förståelse för hur det är. Jag kan inte säga när vi kommer i gång igen. Just nu har vi en paus för vi har inga som har körkort. Men det kan se annorlunda ut om en vecka.

– Fast även om vi får in personer med körkort i AME så måste vi veta att de är kvar innan vi startar Fixarservice igen, avrundar Per Gustafsson.

Arbetsmarknadsenheten, AME

Har ansvar för kommunens sysselsättningsbefrämjande insatser i syfte att hjälpa människor till arbete och egen försörjning. Ungdomar prioriteras.

Utför på kommunstyrelsens uppdrag och enligt samarbetsavtal med arbetsförmedlingen och andra myndigheter, olika former av arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Arbetar övergripande och samverkar med förvaltningarna och det privata näringslivet.

Organisationen är uppdelad i två olilka verksamheter: Passagen samt Jobb- och praktikcenter.

Organiserar och ansvarar även för feriepraktik.

Källa: www.lekeberg.se