Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt utseende för Järntorget

Precis när Våghustorget och Stortorget har blivit klara börjar
arbetet med att göra om Järntorget och delar av Storgatan.
En kombinerad isbana och bassäng och ett stort trädäck
ut mot Slottet är några av nyheterna.

I vår, troligtvis i början av april, börjar ett nytt stort omgörningsarbete i Örebro. Det är både Storgatan, mellan Storbron och ner till Olaigatan, som ska göras om liksom Järntorget.

Biträdande stadsarkitekt Alexander Dufva berättar:

– När det gäller Storgatan kommer vi att lägga sten i körbanan och göra nya trottoarer. Det kommer att bli en betydligt smalare köryta för bussarna, den är egentligen onödigt bred i dag.

– Murarna och buskarna mot Slottet kommer att försvinna, träden blir kvar och vi bygger en mycket tjusig träbrygga nedanför kajkanten. Dessutom kommer det att bli helt nytt, snyggt och öppet vid ingången till Henry Allards park.

Järntorget får en kombinerad skridskobana/bassäng.

– Det blir en jättestor äggformad ytan, 700 kvadratmeter stor, som på vintern spolas och blir skridskobana och på sommaren kommer den att fungera som en bassäng där man kan svalka fötterna och där barn kan leka.

Och p-platserna försvinner?– Ja, det gör de men vi har fixat till minst lika många p-platser på gatorna omkring. Det är en arbetsgrupp på Tekniska förvaltningen som lyckats få till en 80-85 nya p-platser. Ytan för torghandeln kommer dock att finnas kvar.

Efter omgörningen av Stortorget och Våghustorget, vad har ni lärt er nu när ni ska börja med nästa stora projekt?

– Att alltid budgetera för oförutsedda utgifter. När man börjar lyfta på stenarna kan man hitta allt från oljetankar till 1600-talsgator – och träd kan blåsa omkull. Ja, det är mycket som kan hända som man inte förväntar sig.

Arbetet kommer troligtvis att starta i början av april, beroende på hur långt våren har kommit. Den 31 september ska det vara klart. Men mellan den 11 augusti och 21 augusti gör man ett uppehåll.

– Vi måste ha hunnit så mycket som möjligt till 2010-jubileet då kungen kommer. Vi får avbryta och försöka städa upp så mycket som möjligt och sen göra klart allt efter besöket, säger Alexander Dufva.

Ombyggnationer i city

º Under de senaste två åren har Köpmangatan, Våghustorget och Stortorget byggts om. Allt är ännu inte helt klart. Området runt Engelbrektsstatyn ska snyggas upp och på Våghustorget fattas konstverk och bänkar.

º I april startar arbetet med Järntorget och Storgatan, mellan Storbron och Olaigatan. Det arbetet väntas pågå fram till och med slutet av september.

º Enligt kommunens kalkyl beräknas upprustningen av Järntorget och Storgatan kosta cirka 15 miljoner.