Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oanmäld värd låste upp lägenhet

Utan förvarning låste hyresvärden upp hennes lägenhetsdörr. – Det är fruktansvärt obehagligt, säger Katarina som nu har polisanmält händelsen.

Annons

Det var i tisdags förmiddag som det hände. Katarina, som inte vill vara med med sitt efternamn, var på skolan där hon arbetar som lärare. En väninna hade sovit över i hennes lägenhet och stod i duschen. Vänninan hörde hur någon bankade på dörren och när hon kom ut i hallen stod två personer där. Hyresvärden hade då låst upp med egen nyckel och, enligt vänninan, gått in.

– Jag stod där i bara handduken, berättar hon.

Hyresvärden började fråga ut väninnan om varför hon var där och sa sedan att de skulle komma tillbaka igen.

– Så här får man inte bete sig, säger Katarina.

Eftersom hyresvärden inte har rätt att gå in i en lägenhet utan att ha meddelat det först och fått hyresgästens samtycke, så polisanmälde Katarina händelsen.

– Polisen menade att det här kan vara hemfridsbrott, säger Katarina som berättade för sina grannar vad som hänt och även varnade för att det kanske kunde hända även i deras lägenheter.

Katarina försökte sedan prata med hyresvärden men fick veta att hon misstänktes för att hyra ut lägenheten olovligt i andra hand och blev samtidigt uppsagd.

– Jag trodde bara de skulle be om ursäkt för att de gått in, inte att de skulle ta till ytterligheter, säger Katarina som är upprörd och chockad över allt som hänt.

Hon tycker hyresvärdens agerande är obegripligt. Hon menar att hon skött sig, betalat sina räkningar i tid, inte stört på något sätt och definitivt inte hyrt ut lägenheten i andrahand.

Hyresvärden är Ormbunken förvaltning AB som har två fastigheter på Väster i Örebro. Ulla Rebermark, som var med vid Katarinas lägenhet i tisdags, menar att de aldrig gick in.

– Väninnan har ljugit. Vi stod bara utanför, vi klev aldrig över tröskeln, säger hon och hävdar att ord står mot ord.

Men ni öppnade dörren med egen nyckel. Varför gjorde ni det?

– Ja, det blev väl en stundens ingivelse. Men vi har aldrig klampat in och vi ropade hallå.

Varför meddelade ni inte innan att ni ville komma in?

– Vi gick upp och ringde på. Vi hade inte planerat innan att vi skulle gå in. Vi ville se om hon var hemma. Men jag vill inte prata vidare om det här. Vi får ta det här i Hyresnämnden och det har ju också blivit en polisanmälan.

Men varför har hyresgästen blivit uppsagd?

– Vi misstänker att hon har ägnat sig åt olovlig andrahandsuthyrning, säger Ulla Rebermark men vill inte gå in på vad hon grundar det på.

Läs också:

Lagen är tydlig: Det är inte bara att låsa upp och gå in

När får hyresvärden gå in?

På Hyresnämndens hemsida skriver man så här:

Din hyresvärd har rätt att gå in i lägenheten:

*när ni är överens om det.

*när ni inte är överens, men hyresvärden har en laglig rätt att komma in med hjälp av kronofogdemyndigheten.

*i en ren nödsituation, till exempel vid brand eller översvämning.

Om din hyresvärd i annat fall går in i din lägenhet sker det olagligt.

Du hittar lagregeln i 12 kap. 26 § jordabalken.

Vad gör Hyresnämnden?

Hyresnämnden medlar i tvister som rör bostäder och lokaler. Hyresnämnden fattar också beslut i en rad frågor. Det kan till exempel handla om en hyresgästs eller en bostadsrättshavares rätt att upplåta sin lägenhet i andra hand. Hyresnämnden gör normalt ett medlingsförsök även i sådana ärenden som nämnden kan pröva.

Det kommer in mellan 25 000 och 30 000 ärenden varje år till Hyresnämnden.

Annons