Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obegripligt mycket hat hos nazisterna

När jag var i 12-årsåldern letade jag i bokhyllorna hemma efter något att läsa. En bok om andra världskriget och förintelsen började jag titta i.

Bilder på grusgropar med skelett på varandra huller om buller, rum fulla med hår, skor och brännugnar. Porträtt av som jag förstod ansvariga förskräckliga män, som dödat 6 miljoner judar. Jag förstod väl inte så mycket och ville inte läsa den, men minnet finns kvar.

Då kommer min stora fråga: Hur kommer det sig att nazisterna inte kunde stoppas i sin linda och förföljelserna fortsätter inte bara här utan i många andra länder?

Hitler gjorde ett kuppförsök och satt i fängelse i 5 år. Det var då han skrev ”Mein Kampf”. Ja resten vet ni.

Det finns dokumentärer och filmer, som har visats i tv. Många överlevande, som åkt runt i skolorna och berättat för barnen om sina liv i lägren, att det kunde var nog för alla att förstå. Göran Persson lät trycka upp en bok ”Om detta må vi berätta ”som delades ut till alla skolbarn.

Och ändå klampar nazisterna på våra gator i likadana kläder och stora viftande fanor med forntida runtecken på och vi alla kan förstå vilka de är. Högsta domstolen får nog ett ärende att besluta om. Är det är hets mot folkgrupp eller ej, som de sysslar med.

Hur kan alla människor, som tycker att nazisterna är bra ha så mycket hat i sig och hittat judarna, som lämpligt mål och ett parti med nazirötter få så många följare är obegripligt.

Margareta Anneborg

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel