Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öbo – varför låter ni mig inte ladda min elbil?

Ingen kan undvika larmen och debatten runt klimatet. Det pratas om att kraftigt minska på flygandet, sluta äta kött med mera, det behövs inga fler exempel för ingen har missat alla argument och åtgärder man kan ta till som privatperson för att dra sitt strå till stacken för att rädda vår planet.

I nuläget vet jag om fler än en person som står i det läget att snart köpa ny bil. Givetvis kommer tanken upp, nu 2019, att det är nog läge att satsa på en elbil, eller åtminstone en hybrid. Diesel och bensinare bör nog undvikas i möjligaste mån. Dessa personer har nu inget annat val än att ändå köpa just en diesel eller bensinare på grund av att de har sitt boende inom allmännyttan. Det vill säga bor i Örebro och hyr sina lägenheter av Öbo.

Det har tagits flera kontakter med Öbo sen en tid tillbaka med frågan om när de tänker sig att deras hyresgäster ska kunna ladda sin elbil hemma på sin egen parkering som hyresgästen hyr av ÖBO. Svaret har vid samtliga tillfällen varit att någon sån satsning eller planering finns inte hos Öbo.

Är detta rimligt 2019?

”Bettan!”

Örebro

Vår absoluta ambition är att vi ska kunna erbjuda laddningsmöjligheter för elbilar runt om i hela vårt bestånd inom några år ...

Svar direkt:

Öbo tar klimatfrågan på största allvar. Vi har de senaste 10 åren minskat våra koldioxidutsläpp i vårt bestånd med nära 50 procent. Det är klimatsatsning som är bland de kraftigaste i hela Sverige. 

Den nya tekniken med elbilar och laddare har utvecklats snabbt och nu ser vi den positiva utvecklingen att allt fler privatpersoner vill och kan satsa på klimatsmarta fordon. Öbo har en plan för att bygga ut vår infrastruktur av laddstationer för våra hyresgäster. Det är dock inte gjort i en handvändning.

I dag har vi cirka 20 laddstolpar på plats för våra hyresgäster. Nu tittar vi på var vi kan placera laddstolpar, var vi kan bygga kluster av stationer, hur stora investeringar det innebär och vi följer noga teknikutvecklingen för att kunna bygga hållbart för framtiden. Vi tar i dag emot förfrågningar från enskilda hyresgäster som önskar en laddstolpe och gör en rimlighetsbedömning vid varje förfrågan.

Vår absoluta ambition är att vi ska kunna erbjuda laddningsmöjligheter för elbilar runt om i hela vårt bestånd inom några år och vi arbetar hela tiden aktivt med frågan. För 2020 planerar vi för flera kluster av laddstationer. Vi är, precis som insändaren, angelägna om att verka för ett hållbart samhälle för oss och för vår gemensamma framtid. 

Pär Åberg

chef Bostad, Örebrobostäder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel