Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ödebytrampet som blev en tradition

Det började med att cykelloppet Väringen runt ställdes in en gång. Nu har Ödebytrampet strax utanför Ullersätter blivit en årligen återkommande tradition. Ett motionslopp för cyklister som vill ut och röra på sig och se naturen.

Klockan är strax före 11 på lördagens förmiddag. Per Jacobson har precis anlänt med bil till Ringaby gård där starten i cykelloppet ska ske. Cykeln har han lastat bak på bilen. Nu lyfter han av sin cykel och börjar genast med service av cykeln.

– Man måste ju se till att man har luft i däcken, säger han och pumpar däck.

Ödebytrampet genomförs i regi av Ringaby gård och Anna-Pia Bromander som driver konferens och spa på gården.

– Det var en deltagare i en träningsgymnastikgrupp som jag hade som föreslog att jag borde starta ett cykellopp här i trakten då Väringen runt hade ställts in. Och det blev Ödebytrampet, berättar Anna-Pia.

Det kom att bli en årlig tradition detta cykellopp.

– Det är ett rent motionslopp, ingen tävling. Och sträcker sig i fina landskap med landsväg och skogsväg.

Sista lördagen i augusti är vad som gäller för arrangemanget.

– I början hade vi loppet tidigare på sommaren men då är det så mycket annat så som konkurrerar så vi har bestämt att det är sista lördagen i augusti som gäller framöver.

Per har servat klart sin cykel och betalar nu sin startavgift.

– Jag tycker det här är ett trevligt initiativ. Jag ska cykla 3 mil, det borde ta cirka 90 minuter, och det är en alldeles lagom utflykt. Jag tycker cykling är en skön motion, säger Per.

Han bor strax utanför Lindesberg men har ett sommarställe här. Och han har varit med på alla Ödebytramp utom det första.

– Jag tror det blir fem gånger som jag har varit med, säger han.

Man väljer själv om man vill cykla 3 mil eller 17 kilometer. Och man cyklar i sin egen takt.

Johan Ekestubbe, 13 år, har aldrig missat ett Ödebytrampet. Så ska inte ske i år heller. Nu är han här med pappa Mikael och betalar startavgiften.

– Det är bra när det arrangeras grejer i hembygden. Då ska man vara med tycker jag. Vi cyklade hit, det är typ 2 kilometer, och sedan cyklar vi runt banan, säger Mikael.

På frågan hur långt far och son ska cykla får NA:s reporter först olika svar.

– 3 mil, säger Johan.

– 17 kilometer, säger Mikael.

– Eller okej då, 3 mil, tillägger Mikael.

Och så ger sig duon iväg på sina cyklar. Med rikting mot den första av de två vätskekontrollerna.

Målgång sker sedan också på Ringaby gård. Gården ligger precis i gränslandet i Örebro kommun/Lindesbergs kommun.