Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Odören i Attersta by är kvar- inga förbättringar trots löfte

I familjen Ekbloms trädgård förbereds grillkväll med grannarna. Septembersolens sista värme ska tas till vara. Men en gräslig lukt förstör allt. En lukt som ligger tung och kväljande över Attersta by. Hela grillkvällen måste flyttas till grannar tillräckligt långt bort.

Annons

– Som om man har trampat i hundskit – det är så det luktar, säger Bengt Ekblom när han berättar om grillkvällen, en av alla stunder som förstörts.

Påverkar vardagenFlera gånger har de fått anpassa livet efter odören och ändra sina planer. Det är Swedish biogas anläggning vid Atleverket som orsakar problemen.

– Vi har levt med den här stanken i snart två år, ända sedan den vecka biogasanläggningen sattes i gång, säger Bengt.

– När lukten kommer är det som ett hemskt lock lägger sig över oss. Och det går inte att vädra bort, säger Niclas Rodesten som bor en bit söderut i Attersta.

Fler drabbadeFör ett år sedan skrev NA om lukten, då var det andra grannar som berättade. Familjerna Ekblom och Rodesten har gång efter gång kontaktat både Örebro kommuns miljökontor och företaget Swedish biogas för att försöka komma tillrätta med problemen. Det är i detta som det stora svåra ligger. Att åren går och samma hemska lukt hänger över deras hemliv. När de har ringt till miljökontoret och till Swedish biogas har de fått besked vad som orsakar lukten och vad som ska göras åt den.

– Då har vi trott att något ska hända. Och efter ett tag kan lukten ha försvunnit, säger Bengt Ekblom.

– Men det har inte tagit lång tid innan den har varit tillbaka igen, fortsätter han.

– Vi kommer ingenstans. Flera gånger har de lovat väsentliga förbättringar, och vi har trott att allt ska bli bra. Men det händer inget ändå. Det känns så hopplöst, säger Niclas Rodesten.

Lukten sätter sigDe berättar hur lukten sätter sig i husen. I mjöl, corn flakes, kläder, hunden, textilier.

– Lukten finns inte varenda dag. Ibland kan den vara borta ett par veckor, men den kommer tillbaka. Då kan den hänga kvar flera veckor, berättar Bengt.

– Det tär på en, säger Niclas.

Fick miljöbalken upplästDen där grilldagen tidigare i september blev Bengts fru Lena Hellström om möjligt ännu mer förtvivlad. Hon ringde för första gången länsstyrelsen som gett tillstånd till biogasanläggningen, och fick då delar av miljöbalken uppläst.

– På punkt efter punkt kunde jag tolka det som att Swedish biogas bryter mot miljöbalken, säger hon.

Vill inte flyttaDe har börjat föra samtal med Örebro kommun om att sälja sina fastigheter till kommunen. Kommunen har beslutat att köpa dem och ytterligare två, om familjerna vill flytta.

– Men vi vill inte flytta. Här har jag bott sedan jag var 18 år. Vi har arbetat mycket med huset och här vill vi bo kvar, säger Bengt.

– Vi har byggt upp en hästgård. De lovade att det inte skulle bli lukt eller andra problem från biogasanläggningen och då fortsatte vi vår satsning. Vi vill inte heller flytta, säger Niclas.

– Men snart känner vi oss tvingade, säger Bengt.