Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oenighet om kalla eller varma matlådor

Hemtjänsten i Nora vill leverera kalla matlådor till de 80 brukare som idag utnyttjar möjligheterna till denna tjänst, istället för de varma lådor som levereras idag. Detta för att säkerställa en hög kvalitet på maten.
-Vi klarar helt enkelt inte av kvalitetskraven som det är nu, säger socialnämndens vice ordförande Margaretha Eriksson (V).

Problemen med att leverera varm mat till ungefär 80 brukare är ingen nyhet. Idag hämtar hemtjänsten matlådor från Tullbackens kök för leverans, men temperaturen på matlådorna är inte acceptabel när dessa når brukarna.

-Vi är oroliga för att något ska hända, säger Margaretha Eriksson. Och vi kan inte sitta och vänta på att någon ska få matförgiftning.

Enhetschefen Veronica Wester har utrett saken och hittat två alternativ. Antingen levererar man varm mat eller kall. Den varma metoden skulle kräva speciella värmeskåp i bilarna och den kalla metoden att brukarna har tillgång till en mikrovågsugn.

-Det här har bara varit uppe i beredningsnämnden och jag tror nog att vi får de flesta med oss när det kommer upp i socialnämnden, säger Margaretha Eriksson.

Argumenten för att leverera kall matt handlar enbart om kvalitet.

-Alla äter ju inte upp all mat med en gång och maten förlorar då väldigt mycket näring, säger Eriksson.

Enligt utredningen sker en bakterietillväxt när maten levereras för kall. Om maten håller mellan 40 och 60 grader sker en tillväxt av bakterier och utredaren hänvisar till kostchefens mål att mat ska levereras med minst 72 graders temperatur.

-Vi kan definitivt inte vänta med det här, säger Margaretha Eriksson. Maten är helt enkelt inte tillräckligt varm idag när vi levererar.

Lika övertygad är inte centerpartiets Pia-Maria Johansson.

-Vi tycker att man kan avvakta och fråga brukarna, säger Johansson. Det är viktigt att de får det som de vill ha det. Vi har en kostutredning och min fråga är hur de tänker inför framtiden. Jag vill ha ett helhetsgrepp.

Pia-Maria Johansson tycker att frågan kunde ha aktualiserats tidigare.

-Kall mat är en klar försämring för brukarna, säger hon. Och det spelar väl ingen roll om man avvaktar ytterligare en månad eller två. Jag tycker det är bedrövligt att ärendet inte kommit ut på remiss innan det går upp i nämnden och dessutom finns det inga pengar för detta. Det är ju inte budgeterat.