Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oenigt S om kulturskolan

Oenighet råder inom Socialdemokraterna om hur kulturskolan ska skötas. Det stod klart när kommunstyrelsen godkände att kulturskolan ska inlemmas i grundskolan.

Annons

Reglementet för kulturskolan ändras. Kulturskolan blir av med sin rektor. Det ingår i den nya enhetliga grundskoleorganisation som ska sjösättas. Förslaget har kritiserats, bland annat av kulturskolans egen personal.

Kommunstyrelsen godkände förändringen med åtta röster mot tre. Förre kommunalrådet Pent-ti Supponen (S) och nuvarande kommunalråd Peter Carlsson (S) röstade då emot sina egna partikamrater. Carlsson talade om avslag, men gick sedan på Supponens linje om en återremiss på förslaget.

– Kulturskolan är en av kommunens viktigaste strategiska frågor. Kulturen ska ha en politisk styrning. Kulturen ska vara jästen i degen, inte grädden på moset, sade Supponen.

Med förändringen riskerar kulturen att bli just bara grädden på moset, enligt Supponen. Han anser också att detta kommer att åderlåta kommunen på specialkompetens inom kulturämnena. Även Örjan Fredriksson (V) yrkade på återremiss.

Behåller visionen

Majoriteten i kommunstyrelsen (4 S, 2 M, 1 C och 1 HOB) var positiv till reglementsförändringen.

– Vi behåller visionen om kulturskolan. Vi tror det kan vara bra att involvera fler i det här arbetet och bildningsnämndens intentioner är goda, sade Ritha Sörling (S).

– Det är inte frågan om att lägga ned kulturskolan. Det här blir en utveckling för både kulturskolan och grundskolan, framhöll Allan Myrtenkvist (S).

Supponen, Carlsson och Fredriksson reserverade sig mot beslutet. Förslaget måste nu godkännas av kommunfullmäktige.