Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Offentlig verksamhet har andra kriterier för lönsamhet än privat

Svar till Daniel Granqvist (M) i NA lördag 3 juli.

Sälj Biogasbolaget nu! säger Daniel Granqvist (M) i NA 3/7.

Det är förvånande att M som vanligtvis påstår sig vara ekonomisk kunniga gång på gång kommer med förslag att offentligt ägda verksamheter ska säljas ut till vinstbenägna privata ägare. Skräckexemplet är väl när M-styrda Stockholm sålde ut en skola som de nya ägarna inom ett år kunde sälja för ett tiofaldigt belopp.

Offentlig verksamhet har andra lönsamhetskriterier än privatägda, som styrs av aktiebolagslagen där vinstmaximering är kriteriet.

Offentlig verksamhet ska vara effektiv i två hänseenden: den ska vara kostnadseffektiv och den ska ge samhällsmedlemmarna bästa möjliga varor och tjänster. Brister förekommer i båda ägandeformer. Kommunen måste ta hand om kompostavfallet och välja att förvandla det till jord eller till biogas. Biogasen ska användas och säljas till bussar för kollektivtrafik.

En produktionskedja som skulle brytas vid privatägd framställning.

En privatägd mellanhand skulle genom sitt strävande efter vinstmaximering fördyra för kollektivtrafiken.

Att gambla med skattebetalarnas pengar förespråkar M genom att placera AP-fonder på börsen eller genom att sälja ut välfärden till vinstmaximerande företag.

Kick Leijnse

samhällsekonom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel