Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Officiellt: Astrit till Rio: "En upplevelse"

I går läckte truppen ut. I dag kom det officiella beskedet. ÖSK:s stjärna Astrit Ajdarevic är med i den svenska truppen som får åka till OS i Rio de Janeiro, Brasilien.– Och jag hörde att jag ska få springa med facklan, skämtar Ajdarevic.

Annons

I går läckte den svenska OS-truppen ut. Med bland namnen fanns ÖSK:s stjärna Astrit Ajdarevic. I dag presenterades den officiella truppen av förbundskapten Håkan Ericson. Och Astrit finns med som en av truppens tre överåriga spelare.

När NA nådde Ajdarevic på torsdagskvällen, efter att OS-truppen av misstag läckt ut, hade han inte nåtts av budskapet och ville inte uttala sig innan något blev officiellt.

– Jag vet ingenting och jag tänker inte prata förrän det är officiellt. Ring mig i morgon så kan vi prata, sade han då.

På fredagen, när allt var officiellt, var det betydligt muntrare miner från ÖSK anfallaren:

– Det är roligt som fan. Jag är glad, det är jättekul. Jag har vetat om det ett tag men inte velat öppna upp för mycket. Det är skönt att det är klart, och jag hörde att jag ska få springa med facklan, säger Ajdarevic på skämt innan han fortsätter:

–Jag är både glad och stolt.

Firar ni stort där hemma nu?

– Nja, jag sitter här med Nordin (Gerzic, lagkamrat i ÖSK) och dricker kaffe …

Men häftigt att få uppleva ett OS?

– Det är en upplevelse. Men med det sagt är det ingen idé att åka dit bara för att ha kul. Vi åker inte dit på semester utan det är en utmaning.

Och nu blir det du och Neymar där nere?

– Äh, man tänker inte på vilka man möter. Det är bara roligt.

Vad har ni för målsättning?

– Kan Sverige (U21) vinna EM och Leicester vinna premier league kan allt hända i fotboll. Vi åker dit med stor inställning och är inspirerade att vinna något stort. Man vill att folk ska komma ihåg en för något bra efteråt och inte för någon flopp.

Vad blir din roll i laget?

– Jag vet inte hur vi kommer att spela men Håkan vet vilken typ av spelare jag är. Han vet vad jag kan och vad jag är för människa.

Som överårig spelare är du mer eller mindre garanterad en plats i startelvan?

– Det finns inga garantier i livet utan det är hårt jobb som krävs, så är det.

Vad har de sagt i ÖSK om att du åker?

– De har bara sagt att de är glada för min skull, och att jag ska åka dit och representera ÖSK. Det blir ju att jag missar några matcher, men vi har andra som kliver in och kommer göra det minst lika bra som mig.

Tidigare har det spekulerats i att ÖSK-spelaren Ferhad Ayaz eller örebroarna Jiloan Hamad eller Isaac Kiese Thelin skulle få åka med till mästerskapet. Samtliga tre var med i den sista bruttotruppen inför den slutgiltiga uttagningen. Ingen av de tre finns dock med i den 22 man stora truppen. Inte heller tidigare ÖSK-målvakten Jacob Rinne, som var mer eller mindre självskriven som förstamålvakt i laget finns med, då han efter sin övergång till belgiska Gent tivingats lämna återbud.

I OS får endast spelare födda 1993 och senare vara med. Däremot får varje nation ta med tre överåriga spelare. För Sveriges del är en av dessa tre Ajdarevic. De andra två är

Abdulrahman Khalili som till vardags spelar för turkiska Mersin Idmanyurdu samt  Alexander Milosevic, till vardags i Besiktas.

Sveriges matcher i OS: Colombia, i Manaus, den 5 augusti. Nigeria, i Manaus, den 8 augusti. Japan, i Salvador, den 11 augusti. Eventuell kvartsfinal den 13 augusti, semifinal den 17 augusti och final eller bronsmatch den 20 augusti.

ÖSK:s matcher under OS: IFK Norrköping (b) 7 augusti, Häcken (b) 14 augusi, AIK (h) 21 augusti. OS-truppen lär dessutom vara samlad redan den 1 augusti, då ÖSK spelar hemma mot Malmö FF.

Här är truppen som korsar Atlanten

Målvakter:

Tim Erlandsson, Nottingham Forrest.

Andreas Linde, Molde.

Försvarare:

Jacob Une Larsson, Djurgården.

Pa Konate, Malmö FF.

Adam Lundqvist, IF Elfsborg.

Alexander Milosevic, Hannover 96.

Joakim Nilsson, IF Elfsborg.

Noah Sonko Sundberg, Gif Sundsvall.

Sebastian Starke Hedlund, Kalmar.

Mittfältare:

Astrit Ajdarevic, Örebro SK.

Alexander Fransson, FC Basel.

Abdulrahman Khalili, Mersin.

Robin Quaison, Palermo.

Ken Sema, Östersunds IK.

Muamer Tankovic, AZ Alkmaar.

Simon Tibbling, Groningen

Anfallare:

Mikael Ishak, Molde.

Jordan Larsson, Helsingborgs IF

Reserver:

Jesper Johansson (mv), Gais.

Alexander Leksell (back), IFK Göteborg.

Ali Suljic (back) Chelsea..

Adnan Maric (mittfältare), Swansea.