Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ohederligt gömma undan barn-beslut

Vuxna har en viktig uppgift, att fostra barn, egna och andras. I vårt samhälle möts barn och vuxna först i familjen.

Familjen finns i samhället och då kommer politiken in.

Familjepolitiken är viktig. I den speglas grundläggande värderingar. I Sverige är valfrihet och jämställdhet två eftersträvansvärda mål, som politiken kan främja.

Familjepolitiken påverkar både barnen och de vuxna. Sommaren 2008 infördes en jämställdhetsbonus i föräldraförsäkringen. Den förälder som tar ut flest dagar får göra ett skatteavdrag. Den som tjänar mest på ett sådant avdrag är oftast de relativt mer välavlönade papporna. Syftet är att göra arbetslivet mer jämställt, med mer föräldralediga pappor och familjelivet präglat av båda mammas och pappas närvaro.

Året efter kom barnomsorgspengen, en fråga som drivits av Centerpartiet påhejat av Kristdemokraterna och som blev ett samlat förslag från alliansregeringen undertecknat av skolminister Jan Björklund i somras.

Barnomsorgspengen ger föräldrarna valmöjlighet. De kan välja att organisera sin egen barnomsorg hemma och finansiera detta med lika mycket pengar som en vanlig förskoleplats kostar. Villkoret är att du tar emot lika många barn utifrån som du har själv. Barnomsorgspengen är alltså något annat än vårdnadsbidraget.

Valfrihetens lov sjungs av alla partier i alliansregeringen. Det märkliga är, att partierna verkar ha glömt bort vad de ville med just denna reform.

I kommunerna i Örebro län är det näst intill omöjligt att få information om barnomsorgspengen till och med i borgerligt styrda Örebro. Kan det vara så att politikerna vill tysta ner ett praktiskt resultat av de politiska slagorden om valfrihet? I Örebro skulle nämligen varje 2-åring ta med sig över 94 000 kronor från den kommunala kassan om omsorgen organiseras hemma.

Resultatet av barnomsorgspengen, om många nappar på möjligheten, kan motverka syftet med jämställdhetsbonusen. Mycket talar för att fler kvinnor väljer att ta hand om barnen. Den motsättningen måste upp i ljuset och debatteras. Att gömma undan beslutet om barnomsorgspengen är ohederligt.