Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Oj, har jag gjort allt det här”

Decennier av ett liv och om ett konstnärsskap berättas det om på Galleri Blå Soffan. Det är Ingegerd Lindunger som tillsammans med sina barn Anders och Nina visar utställningen.

– Oj! Har jag gjort allt det här, utbrister Ingegerd när hon får se alla tavlor som pryder väggarna i utställningslokalen.

Med ett försiktigt leende ser sig Ingegerd om runt i lokalen. Hon tycker nog om allt det hon ser, men detaljerna kring sin långa och breda konstnärsproduktion är inte lika tydlig för henne längre. En smygande demenssjukdom avskiljer Ingegerd alltmer från nuet.

Delar av produktionen

– Vi har plockat ihop delar av hennes produktion, från 1970-tal till slutet av 1990-talet, berättar Nina Lindunger.

– Vår mamma har varit mycket engagerad i det lokala konstlivet och i Ljusnarsbergs konstklubb, säger Anders Lindunger.

Det är vernissagedag på Blå Soffan. Folk rör sig i salongen, stannar till, tittar på tavlor, småpratar med varandra. Ingegerds förkärlek för att måla av sina medmänniskor kan tydligt urskiljas i det konstnärsskap som visas upp här.

Kulturstipendium

I många år var hon konstklubbens ordförande och hon är även kvinnan bakom designen av konstklubbens logotype. År 1986 fick hon kommunens kulturstipendium.

Via sin far, Hilding Nilsson, kom Ingegerd tidigt i kontakt med bild och konst. Teckning blev snart hennes paradämne i skolan. En sjuksköterskeexamen blev senare en realitet och sista delen av sitt yrkesliv var hon skolsköterskan i Kopparberg. Till Kopparberg flyttade hon med sin familj år 1970 och hon blev sedan trogen sin nya hembygd.

Utställningen ”Om du vill så vill jag gärna, jag vill gärna om du vill” visas lördag, söndag och onsdag till och med den 24 mars.