Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Ojämlikhet dödar människor i stor skala”

Kännetecknande för nyliberalismen är minskade statliga ingripanden i ekonomin, lägre skatter, nedskärningar i den offentliga sektorn, privatiseringar av offentlig verksamhet och utförsäljning av det offentligt ägda. Den privata konsumtionen har därigenom ökat kraftigt på bekostnad av den offentliga.

Det nyliberala utbrottet kom på allvar under 1980-talet då president Ronald Reagan i USA och premiärminister Margaret Thatcher i Storbritannien började praktisera nyliberalismen, vars källa var Chicagouniversitets ekonomiska fakultet och ekonomiprofessorn Milton Friedman. I början av 90-talet brakade Bildt in med sin regering och nyliberalismen introducerades även i Sverige med stor kraft.

Enligt rapporten kan vi avsevärt förbättra den globala hälsan inom en generation, men vi måste radikalt ompröva den internationella ekonomiska och sociala politiken.

Ekonomiprofessor Sheri Berman skriver i Social Europe att under de senaste åren har de negativa konsekvenserna av nyliberal kapitalism blivit omöjliga att ignorera. Nyliberalismen har bidragit till sådana traumatiska händelser som finanskrisen 2008 samt sådana destruktiva långsiktiga trender som ökande ojämlikhet, lägre tillväxt och växande sociala och geografiska klyftor. Dessa händelser och trender har också påverkat de demokratiska processerna. Akademiker, politiker och kommentatorer har därför riktat förödande kritik mot nyliberalismen.

”Ojämlikhet dödar människor i stor skala” var namnet på en rapport som publicerades för ett tiotal år sedan. Rapporten hade beställts av FN och undersökningen gjordes av en internationell kommission bestående av experter och politiker under ledning av Professor Sir Michael Marmot. Enligt rapporten kan vi avsevärt förbättra den globala hälsan inom en generation, men vi måste radikalt ompröva den internationella ekonomiska och sociala politiken.

EU-parlamentet har gjort minst sexton uttalanden om behovet av att minska ojämlikheten inom EU.

Professorerna Richard G Wilkinsson och Keit Picket redovisade i boken Jämlikhetsanden 30 års forskning, som visar att ju mer ojämlikt ett samhälle är desto mer förödande är de sociala problemen. De granskade livslängd och barnadödlighet, mental ohälsa, narkotika- och alkoholmissbruk, fetma, skolprestationer, mordfrekvens och graden av tillit i samhället. Den entydiga slutsatsen för var och en av dessa förhållanden är att ju större inkomstskillnader i landet, desto större problem.

EU-parlamentet har gjort minst sexton uttalanden om behovet av att minska ojämlikheten inom EU. Man menar exempelvis att ojämlikhet är ett hot mot det europeiska projektets framtid, undergräver dess legitimitet och skadar förtroendet för EU som en drivkraft för sociala framsteg. Parlamentet refererar också till OECD och IMF (FN-organet Internationella valutafonden) och pekar på att ökad jämlikhet leder till ökad tillväxt.

Bankjätten Deutsche Bank: Fortsatt eskalerande ekonomisk ojämlikhet utgör det största hotet mot ekonomin och finansmarknaden nästa år

World Economic Forum pekar i flera av sina årsrapporter på riskerna med att den nya eran av global tillväxt skapar samma obalanser och ojämlikheter som under den industriella revolutionen gav näring åt nationalism, fascism och kommunism. Att så redan håller på att ske kan vi alla se.

I en gemensam Rapport från Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och Sveriges kommuner och landsting bekräftas sambanden mellan ohälsa och ojämlikhet. Då rapporten presenterades sades att vi framför allt måste åstadkomma ett mer jämlikt samhälle.

Ordföranden för Amerikanska centralbanken Federal reserve, Jerome H. Powell har sagt vid flera tillfällen i år att USA:s ekonomi är god men han varnade för att ojämlikheten är nationens största ekonomiska utmaning under det kommande decenniet.

Bankjätten Deutsche Bank: Fortsatt eskalerande ekonomisk ojämlikhet utgör det största hotet mot ekonomin och finansmarknaden nästa år. (SvD Näringsliv 2019-11-09).

För en tid sedan, måndag 9/12, presenterades åter en FN en rapport som visar att ojämlikheterna i världen ökat kraftigt sedan 1990.

Det jämlika samhället, där resurser och makt fördelas mer rättvist, är det goda samhället. Wilkinson och Picket)

De som stirrar sig blinda på ekonomisk tillväxt och bortser från de sociala konsekvenserna bör alltså fundera ett steg till.

Listan över auktoritativa källor som varnar för ojämlikhetens konsekvenser kan göras mycket längre än den här ovan.

Så –  politiska redaktörer, partipolitiska företrädare och andra som förordar en politik som medför ökad ojämlikhet – kommentera inläggen i denna artikel och presentera gärna trovärdiga och evidensbaserade argument för exempelvis värnskattens avskaffande, privatisering av arbetsförmedlingen, andra politiska beslut som jobbskatteavdrag, slopande av arvsskatt, fastighetsskatt, förmögenhetsskatt etcetera.

Jag vet av erfarenhet att politiker ogärna svarar på frågor av detta slag men det vore intressant om den politiska debatten kunde fördjupas något. Referenser till enskilda räknenissar på intresseorganisationer duger inte.

Ingemar Berglund

Örebro

medlem i Tankesmedjan

Omvända vär(l)den

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel