Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökad arbetslöshet väntar

Jag har i mer än tio års tid fått höra ”att när fyrtiotalisterna går i pension då blir det stor arbetskraftsbrist”. Detta budskap har jag också förmedlat till mina döttrar som snart ska ut på arbetsmarknaden efter många års studier.

I år går de i pension som är födda 1945 och fortfarande syns ingen brist på arbetskraft. Nu lär den stora puckeln i fyrtiotalets årskullar ligga mellan 1945 och 1949 och för att se hur stor den är gick jag in på SCB’s hemsida för att titta lite på statistiken.

Det visade sig mycket riktigt att årskullarna som är störst då ligger runt 125 000. Lite överraskad blev jag när jag konstaterade att dagens 18- och 19-åringar är över 130 000. Det är alltså så att 2012, när de som är födda 1947 går i pension, så kommer det på arbetsmarknaden ut minst 5 000 fler än som går i pension. Det är liknande siffror för övriga årskullar.

Ännu värre blir det om man räknar in att mer än 15 procent av dem som är 55 till 64 år är förtidspensionerade. Där har redan 18 000 ur 1947 års kull försvunnit från arbetsmarknaden. Dessutom uppmanas vi till att jobba efter 65 års ålder vilket gör att gapet mellan dem som lämnar arbetsmarknaden och dem som kommer in på den ytterligare ökar.

Det verkar alltså som om det i stället för en arbetskraftsbrist kommer att bli en ökad arbetslöshet de närmaste åren beroende på den demografiska fördelningen. Det kanske finns någon kunnig statistiker som kan reda ut begreppen och förhoppningsvis avskaffa myten.

Örebro

”Vilseförd?”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel