Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökad korttidsfrånvaro

Korttidsfrånvaron bland kommunanställda i Ljusnarsberg ökade under 2009 jämfört med 2008. Det är gruppen mellan 30 och 49 år som står för hela ökningen.
– Vi kan inte säga vad ökningen beror på, säger personalsekreterare Thomas Krenchel.

Det är korttidsfrånvaron som kostar mest när det gäller sjukfrånvaro. Helhetsmässigt minskade dock sjukfrånvaron i fjol.

Korttidsfrånvaron kostade Ljusnarsbergs kommun 1,8 miljoner kronor 2009 mot 1,5 miljoner kronor 2008. Personalavdelningen ska nu försöka utreda varför korttidsfrånvaron ökat.

Antalet anställda inom Ljusnarsbergs kommun fortsätter annars att minska. Vid senaste årsskiftet fanns 360 anställda motsvarande 328 årsarbetare.

– Det är en minskning med 45 anställda eller 35 årsarbetare jämfört med den sista december 2008, säger kommunens personalsekreterare.

Av de anställda är 86 procent kvinnor och män 14 procent. Nästan 60 procent av samtliga jobbar heltid. Medelåldern ligger på 50 år.

– De frivilliga avgångar som vi införde förra året har hjälpt till för att de yngsta inte ska behöva gå vid uppsägningar, säger Thomas Krenchel. Men antalet anställda inom åldersgruppen 20–39 år har ändå minskat.

Socialförvaltningen har äldst medarbetare. Fyrtio procent av dem finns inom åldersgruppen 50–59 år. Gruppen 60 år och äldre har ökat.

Förra året gick fyra anställda i ålderspension. I år kan 21 anställda gå i pension, varav 14 fyller 65 år. De övriga går på övertid.

– Hur många som tänker gå i pension av dem som fyller 65 i år vet vi inte, säger personalsekreteraren. Men vi kommer att prata med samtliga.