Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Okända hälsorisker med mobilstrålning”

På de flesta skolor och arbetsplatser finns i dag trådlös teknik i form av wi-fi-nätverk och mobiltelefoni, men riskerna är inte allmänt kända. Det säger Mona Nilsson, från Strålskyddsstiftelsen.

På måndagskvällen höll hon en föreläsning i Lännäs bygdegård.

– Det finns mycket allvarliga baksidor av användandet av trådlös teknik, säger Mona Nilsson. Hon har varit med och grundat Strålskyddsstiftelsen, vars syfte är att sprida information och ge råd till allmänheten om mobilstrålningens konsekvenser.

Mona Nilsson presenterar forskning som visar att exponering för trådlös teknik kan försämra minnet, koncentrationsförmågan och inlärningsförmågan, samt skada hjärnan och orsaka cancer.

– Barn är särskilt känsliga, och vi anser att tekniken är skadlig att använda i undervisningen. Det saknas skydd för ett barn som använder en läsplatta uppkopplat mot trådlöst nätverk exempelvis. Men kunskapen och den forskning som finns är inte väl spridd eftersom det också finns starka ekonomiska intressen som motverkar det, säger Mona Nilsson.

Hon hänvisar till Europarådet för mänskliga rättigheter, som har antagit en resolution om begränsning av användandet av trådlös teknik i skolmiljö. FN-organet IARC har klassificerat strålningen som lika cancerframkallande som kraftledningar eller bly.

Det finns svenska exempel på lärare som sjukskrivits sedan trådlösa nätverk infördes i skolmiljön.

– Symptomen är ofta sömnproblem, huvudvärk, hjärtarytmi, hudutslag och en känsla av att inte kunna tänka klart, säger Mona Nilsson. Att utveckla elöverkänslighet kan också vara en effekt av strålning.

Örebro kommun satsar cirka 7,3 miljoner kronor på att bygga ut trådlösa nätverk på alla skolor och förskolor.

– Vi utgår från ett dokument som är skrivet av statliga strålskyddsmyndigheten, säger Magnus Åstholm, verksamhetsutvecklare för IT i kommunen.

I dokumentet, med titeln ”Information om trådlösa nätverk i skolor” står det: ”Det finns inga misstankar grundade på seriös vetenskap om att radiovågor från trådlösa nätverk skulle innebära några hälsoproblem.”

Och vidare: ”Vår bedömning är att allmänhetens exponering för radiovågor från mobilbasstationer, radio, tv, trådlösa datornätverk millimeter, inte innebär några hälsorisker”.

Att installera trådlösa nätverk i skolor och förskolor bygger på ett politiskt beslut från maj 2012 som reviderats några gånger, berättar Magnus Åstholm.

– Det är grunden för att exempelvis kunna använda Ipad på förskolan och pedagogiska datorer i undervisningen, säger han.

Alla kommunens gymnasieskolor ska ha fått trådlösa nätverk installerade från augusti 2013. I grundskolan ska nätverken vara klara i november 2013 och på förskolorna i juni 2014.

Strålskyddsstiftelsen

Strålskyddsstiftelsen är en fristående, ideell insamlingsorganisation som arbetar med att sprida information, om enligt dem, negativa effekter av strålning från mobiltelefoni och wifi.

Mona Nilsson på Strålskyddsstiftelsen ger dessa råd för hur man kan skydda sig mot strålning, om man är orolig:

* Använd inte trådlöst nätverk i hemmet, använd i stället fast anslutning till Internet.

* Använd inte trådlös hemtelefon. Basenheten sänder ut strålning hela tiden.

* Låt inte barnen hålla Ipad eller annan teknik mot kroppen, använd en separat skärm och tangentbord så du kan hålla avstånd till datorn.

* Använd mobiltelefon bara i nödfall och för korta samtal. Prioritera i stället fast telefon i hemmet.

* Använd högtalarfunktionen på mobiltelefonen och håll den en bit ifrån kroppen.

Källa: Mona Nilsson, Strålskyddsstiftelsen