Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökat bidrag för hemsändning av varor

Till butiker på landsbygden betalar staten och kommunen ut ett bidrag för att de ska kunna köra hem matvaror till folk i bygderna. Nu har bidraget höjts, vilket välkomnas av Tiveds handel.

Hemsändingsbidraget finns för att livsmedelsbutiker på landsbygden ska ha möjlighet att köra ut matvaror till kunder i glesbygd. En butik får hemsändningsbidrag från staten om kommunen betalar halva avgiften. Kommunstyrelsen i Laxå kommun har bestämt att hemsändningsbidraget ska höjas till 200 kronor. Fram tills nu har kommunen och staten (via länsstyrelsen) betalat 60 kronor vardera för varje hemsänd matförsändelse från matbutiken, alltså totalt 160 kronor. Nu ska kommunen betala 100 kronor och staten, via Region Örebro, betala 100 kronor.

– Det här innebär att vi kan fortsätta serva folk som har svårt att ta sig till affären, säger Mikael Wallin på Tiveds handel.

Mikael Wallin tog över Tiveds handel förra året, och jobbar på att utveckla hemkörningsverksamheten.

– Vi kommer snart att gå ut och informera fler om att möjligheten finns, säger han.

Hemsändingen gäller hela Laxå kommun.

Kommunen ser också hemsändningsbidraget som ett sätt att hjälpa äldre som bor kvar i sina bostäder, och på så sätt också till viss del avlasta hemtjänsten.