Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat samarbete ger bättre resultat

Samling under ett tak. Det är socialnämndens plan för öppenvården. Fram till dess blir verklighet så utökas samarbetet.

Annons

Utspridda på fyra håll i kommunen finns verksamheter som inte sällan hakar i varandra. Socialnämnden beslutade vid sitt förra sammanträde att samarbetet ska utökas och på sikt ska alla fyra verksamheter få gemensam lokal.

Varför togs det beslutet?

– Framför allt för att verksamheterna ”gafflar i varandra”, säger Gunnel Kask, (S), ordförande i socialnämnden.

De personer och familjer öppenvården har kontakt har ofta behov av stöd med olika saker, det kan gälla både vuxnas missbruk och barn som far illa. Då underlättar det om man kan diskutera och planera tillsammans på ett enklare sätt.

– Resultatet blir bättre om man lättare kan arbeta utifrån familjeperspektivet. Sitter man tillsammans är det också lättare för personalen att få en samsyn, säger Gunnel Kask.

Men en samlokalisering innebär också att det kan finnas pengar att spara på hyreskostnader.

Var lokalen ska ligga finns det ännu inga idéer om.

– Det viktiga är inte att det går fort utan att det blir en bra lösning, säger Gunnel Kask.

Det finns också andra skäl att avvakta med att de fyra verksamheterna blir ”sambo”. Socialförvaltningens öppenvård skulle passa bra in i en framtida Familjecentral. Att samla mödra- och barnavårdscentral, socialtjänstens insatser för barn och familjer och öppen förskoleverksamhet på ett ställe är något som det arbetats med under ett drygt år.

Det troligaste alternativet just nu är att Familjecentralen hamnar på Magasinsgatan, i samma hus som Posten.

Just nu är det dock enligt Gunnel Kask ingen vidare fart i processen. Inte på grund av det finns ett motstånd mot idén, utan mer på grund av att de inblandade för närvarande har annat som prioriteras högre.

Annons