Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklarheter omkringval- och demokratinämnd

Reglementet för den nya val- och demokratinämnden innehåller oklarheter och behöver utredas ytterligare.

Kommunstyrelsen beslutade att återremittera ärendet då man ansåg att det låg frågor i luften bland annat beträffande organisationen.

Susanne Grundström (S) som varit med om att utforma förslaget till ett reglemente kunde hålla med om det.

– Vi ville inte detaljstyra utan anser att nämnden som tillsätts ska forma arbetet. Det känns också viktigt att nämnden blir tillsatt så den kan börja jobba.

Gått ut på remiss

Grundström påpekade att förslaget till reglemente var klart före sommaren och därefter gått ut på remiss. Partierna har alltså haft möjlighet att ha synpunkter men inga förslag har kommit.

I juni beslutade kommunstyrelsen att val- och demokratinämnden skulle inrättas den 1 januari 2011. Den nya nämnden ska ansvara för kommunens uppgifter enligt vallagen men också jobba med demokratifrågor utifrån ett medborgarperspektiv. Man har bland annat diskuterat ett medborgarkontor och att via internet upparbeta en dialog med bedborgare.

Nu tillsattes en arbetsgrupp som ska se över och förtydliga reglementet till kommande ks-sammanträde. I gruppen ingår Susanne Grundström, Samuel Ericson (V) samt Göran Strömqvist (M).