Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart hur Linde ska styras

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Det är oklart hur ledningen för Lindesbergs kommun kommer att se ut.I kommunfullmäktige finns 45 mandat, och inget av de traditionella blocken kan själv få ihop till en majoritet.

Socialdemokraterna är enskilt största parti med 18 mandat.

– Vi behöver hitta någon form av bred lösning, hur vet vi inte just nu, säger Bengt Storbacka, ordförande i arbetarpartiet Socialdemokraterna.

– Vänstern har det varit naturligt att samarbeta med, Miljöpartiet har in varit lika självklart.

På onsdag kväll ska S analysera läget internt. Innan dess finns inga förslag och inga svar.

Pär-Ove Lindqvist, moderat oppositionsråd, har inte heller någon tydlig idé om hur det kan komma att bli.

– Vår inriktning är fortsatt samarbete inom allianspartierna. Vi vill driva vår politik. Det är vårt förstahandsval.

Hur styret ska se ut bör klarna inom några veckor, och måste vara beslutat till fullmäktiges sammanträde i november.

Sverigedemokraterna i Lindesberg fick 17,2 procent av rösterna, och ökade därmed från 4 mandat till 8. Inget parti vill samarbeta med dem.

– Jag tror det beror på missnöje som egentligen är riktat mot rikspolitiken. Kritiken handlar främst om att det är stora asylboenden på små orter, säger Bengt Storbacka (S) och påpekar att om alla kommuner i landet hade hjälpts åt med asylmottagning hade Linde fått ett tiotal personer per år.

Han talar om att ta krafttag för att få ner arbetslösheten och ge ett värdigt asylmottagande.

– Om Löfvén får igenom sin politik betyder det 80 extra vuxenutbildningsplatser i Linde, plus 73 traineeplatser i vården. Dessutom ytterligare 600 högskoleplatser. Dessa ska både inrikes och utrikes födda ta del av.

Alla partierna i Lindesberg har gemensamt försökt påverka fördelningen av asylboenden. Bland annat ihop med andra kommuner i liknande situation, via Sveriges kommuner och landsting (SKL) och under Almedalsveckan. Man har också haft återkommande kontakt med migrationsminister Billgren och arbetsmarknadsminister Svantesson.

–Vi rår inte över mottagningen lokalt. Men vi har varit tydliga med att de som får uppehållstillstånd har samma behov som andra, säger Pär-Ove Lindqvist (M).

–Därför fokuserar vi på jobb, utbildning och bostäder, det ser vi som lösningen. Jag kan inte se att SD har drivit någon politik alls på åtta år.