Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart kring vuxenutbildning

Kommunstyrelsen ansvarar för vuxenutbildning, men saknar rutiner för tillsyn och uppföljning av verksamheten. Detta ska nu utredas.

Annons

– Kommunstyrelsen tar inte det ansvar som en styrelse för utbildning har enligt skollagen, konstaterar kommunchef Lena Sahrblom.

Det finns politiska beslut, senast från kommunfullmäktige 2003, att all vuxenutbildning ska överföras från bildningsnämnden till kommunstyrelsen. Detta beslut har dock inte verkställts fullt ut. Delar av vuxenutbildningen och budgeten ligger fortfarande under bildningsnämnden som också sköter uppföljningsansvaret.

Men kommunstyrelsens delegationsplan saknar beskrivning av ansvar och skyldigheter för de delar av vuxenverksamheten som finns under Tillväxtenheten. Lena Sahrblom föreslår att all vuxenutbildning hamnar hos bildningsnämnden igen och att beslutet att ha vuxenutbildning under kommunstyrelsen rivs upp. Då samlas all vuxenskola under en nämnd.

Kommunstyrelsen vill dock utreda denna fråga mer.

– Det finns starka skäl för återremiss. Ser man till exempel vuxen-

utbildningen som en strategisk fråga för vårt näringsliv så ska den ligga under kommunstyrelsen, säger Pentti Supponen (S).

Christina Johansson (M), Riitta Löfström (HOB) och Örjan Fredriksson (V) påtalar också vikten av en utredning innan beslut.

Lars-Göran Zetterlund (C) är däremot redo för ett omedelbart beslut.

– Utbildning ska finnas där kunskapen finns, alltså hos bildningsnämnden, säger Zetterlund.

Vuxenutbildningen ska utredas mer innan beslut fattas. Dessutom ska en arbetsgrupp jobba med målinriktning och en politisk vision för vuxenutbildningsfrågorna.