Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olivia tvåa trots strul: "Krasch efter 100 meter"

Garphyttans Olivia Hansson knep andraplatsen i Wadköpingsloppet – men fick aldrig chansen att hänga på överlägsna segraren Helene Söderlund efter en krasch i starten.

Snöbrist tvingade arrangörerna i Karlslund att flytta Wadköpingsloppets 30:e upplaga (den första kördes redan 1968) från Ånnaboda till Filipstad i Värmland.

Och inte heller i spåret blev tävlingen någon succén för länet.

I fjol vann Karlslunds Kristina Roberto damklassen före Garphyttans Olivia Hansson, och i herrklassen tog Kopparbergstvillingarna Bob och Jack Impola hand om tätpositionerna före Garphyttans Filip Danielsson på tredje plats.

Den här gången var Garphyttans Joel Lager bäste länsåkare på herrsidan – på 15:e plats, slagen med över åtta minuter av Robert Eriksson från Rimforsa, Östergötland, som tävlar för Björkfors Goif och som tog hem tävlingen 22 sekunder före en Morakvartett anförd av skidorienteringsstjärnan Andreas Holmberg.

På damsidan försvarade Olivia Hansson sin andraplats från i fjol, och fixade åtminstone en pallplats åt länet i distriktets största långlopp tillika andra deltävlingen i svenska långloppscupen och seedningstävling inför Vasaloppet.

Men hon fick aldrig chansen att försöka hänga på förra skidorienteringsvärldsmästaren Helene Söderlund, IFK Mora, som drog direkt i starten.

– Det blev en krasch efter 100 meter, det trasslade lite för mig där, och sedan var hon borta. Så jag tappade den ryggen direkt. Men jag hade nog inte orkat hänga på över huvud taget, ändå. Helene är väldigt tuff.

I mål skiljde över tolv minuter till Moraåkarens fördel, men å andra sidan hade Hansson över 48 minuter ned till trean, Karlslunds Lise Winbergolsen.

Andraplatsen gör att Hansson tar över ledningen i svenska långloppscupen närmast före Söderlund och Britta Johansson Norgren.

– Min plan är att köra de två deltävlingarna som är kvar, Västgötaloppet nästa helg och Skinnarloppet söndagen därpå. Sedan är stora målet i vinter Vasaloppet, säger Hansson som i år tävlar internationellt för Örebrobaserade långloppslaget Team Skistart.com.

Hon debuterade i italiensak sjumilaklassikern Marcialonga förra helgen.

– Jag kände att det satt lite i kroppen fortfarande, därför var det här loppet över förväntan. Marcialonga var riktigt häftigt, och jag slutade på 21:a plats. Men sista backen upp till mål var brutal. Jag hade inte kunnat föreställa mig att det var så brant, och jag körde utan fästvalla. Det var en hel del som stannade och la på fäste inför sista backen, och det hade jag nog också tjänat på, för jag tog helt slut i armarna. Det blev mycket saxning upp till målet ...

Blev det fäste i dag?

– Ja, det blev det. Det hade varit tufft att staka de tio varven på den här banan utan, men å andra sidan stakade Helene hela loppet.

Fjolårsvinnaren Bob Impola slutade först på 16:e plats, medan Kristina Roberto i stället körde Kaiser Maximilian lauf i österrikiska Seefeld, och slutade på 13:e plats i deltävlinge i långloppsvärldscupen. Karlslunds Linus Larsson slutade på 56:e plats medan Bill Impola bröt loppet.