Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olle hittade formen och nu vågar han

Att titulera Olle Unenge är inte lätt. Han är förutom make och pappa även formgivare, konsertarrangör, tecknare, AD, låtskrivare, sångare och gitarrist. Olle förknippas nog för de flesta med Tullamore Brothers, som bildades i samband med en personalfest 1988. Men vi tar det från början ...

Lars Olof Unenge föddes i november 1948 och växte upp i Traneberg i Stockholm tillsammans med sin mamma Märtha. Föräldrarna valde att inte leva sina liv tillsammans men pappa Åke var ändå alltid en del av Olles liv.

Mamma Märtha var en duktig violinist och brukade spela klassisk musik för Olle.

– 1600-talsitalienare har jag med mig sedan sandlådan.

Musiken var ständigt närvarande hemma i lägenheten i Traneberg.

– Vi hade alltid en massa folk hemma med flöjter, gitarrer och rödvinsflaskor, säger Olle.

Han beskriver sin uppväxt som lycklig.

– Min kära mor hade en bra inställning till livet, det var bara att åka med.

Olle berättar att han var lugn som barn och hade mycket vänner. Som 13-åring började han att spela gitarr, fö rsta bandet hette Hideaways Great.

– Vi hade ett gig på en skoldans där vi stod och sjöng stämmor, minns Olle.

Under tonårstiden på 60-talet lyssnade han på The Rolling Stones och The Beatles och sprang på Stockholms klubbar.

– Jag fick gå om nian, det blev för mycket musik, konst och tjejer.

1964 bildade Olle och kompisen Anders Abrahamsson bandet Olle Anders och började turnera runt på mestadels ungdomsgårdar i Stockholmsområdet.

– Ett tungt gig var när vi spelade för fångarna på Långholmen. En annan höjdpunkt var att spela på Nalen.

Det blev aldrig någon studentexamen för Olle. Han hoppade av skolan och försörjde sig på ströjobb, bland annat som AD-assistent på reklambyråer. Ett tag tecknade han även en skämtserie i Aftonbladet.

– Jag gick bara upp till redaktionen och de ville ha den. Mina teckningar gick i OA:s anda. Folk gillade dem, de funkade.

Olle sökte in till Bergs reklam- och marknadsskola och utbildade sig i design, teckning och illustration.

– När jag var klar AD tänkte jag ”är det verkligen detta jag ska hålla på med?”.

Han valde att studera vidare, denna gång vid Konstfack. Där fick han bland annat prova på film, foto och grafik. Efter fyra år var han utbildad bildlärare och i samma veva valde Olle och hans dåvarande sambo att flytta ifrån Stockholm.

– Vi var tre familjer som alltid umgicks. En av familjerna flyttade till Örebro på grund av jobb och vi åkte och hälsade på dem.

Olle berättar att Vibys före detta ålderdomshem var till salu vid tillfället. Huset hade 24 rum och var 500 kvadratmeter stort.

– Vi tre familjer trivdes så bra ihop så vi beslutade att köpa huset tillsammans och bo där allihop som en storfamilj. Det var Gröna vågen.

Året var 1975. Ett år tidigare hade Olle blivit pappa för första gången till dottern Lina. 1977 föddes andra dottern Frida.

– 1983 dog Lina i leukemi, det blev en chock. Jag har alltid hävdat att man ska ta en dag i taget. Efter Linas död bestämde jag mig för att verkligen göra det. Man vet aldrig vad som väntar bakom hörnet.

1984 gick Olle in i butiken Gropen på Engelbrektsgatan i Örebro. Där arbetade Agneta.

– Jag bara föll.

Olle flyttade ifrån kollektivet i Viby och ihop med Agneta i Örebro. I år firar makarna 30 år tillsammans.

De flesta örebroare förknippar nog Olle med Tullamore Brothers, som spelar traditionell irländsk musik. Bandet föddes på en reklambyrås personalfest 1988 när Olle och kollegan Tommy Bender blev tillfrågade att underhålla.

– Tommy spelade jazz med Whispering Band och jag folkmusik. Vi möttes någonstans vid Paul Simon.

Trots att Olle varit musikant i 50 år och medverkat på flera skivor så är det först nu som han släpper sitt eget material.

– Jag har alltid skrivit egna låtar och sjungit dem på fester, men jag har inte riktigt hittat formen tidigare.

För två år sedan bestämde sig Olle för att ta det egna materialet mer offentligt och spelade sina sånger på musikfestivalen Live at heart.

– Efter det kände jag att det var dags att göra någonting ordentligt.

I kväll spelar Olle låtarna från nya skivan ”Det kunde förvisso vara värre ...” på Clarion hotell i Örebro.

Olle berättar att han har fler låtar liggandes som kan bli nya plattor framöver.

– Jag är pensionär till åldern men jag låter inte det påverka mig. Jag kör vidare.

Olle Unenge om ...

Arbetslivet: Jag har nästan aldrig jobbat heltid på en arbetsplats utan alltid hållit på med annat vid sidan om. Jag har bland annat arbetat som bildlärare och med kommunikation och marknadsföring. Sedan 1984 är jag egenföretagare. Periodvis har jag tecknat mycket och ställt ut. Jag och hustrun Agneta startade presentbutiken Kalejdoskåpet i Örebro.