Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olle Ludvigsson: Det finns många beröringspunkter mellan SD och MNR

Stefan Löfvén har klargjort att höstens val blir en folkomröstning om svensk välfärd.

Annons

När skatterna sänks finns mindre resurser att fördela till vård, skola och omsorg. Det är enkel matematik. Annars drabbas de offentliga finanserna av stora underskott, vilket alltid händer när högern kommer till makten.

Tycker du som jag att Sverigedemokraterna fortsatt ska stängas ute från inflytande i Sveriges riksdag...

Men höstens val handlar även om grundläggande värderingar. Tycker du som jag att Sverigedemokraterna fortsatt ska stängas ute från inflytande i Sveriges riksdag, ja då ska du lägga din röst på Socialdemokraterna, Miljöpartiet eller Vänsterpartiet. Allianspartiernas oklara besked i frågan förskräcker.

I slutet av juni öppnade allianspartierna för att ge SD-politiker möjlighet att bli ordförande i riksdagens utskott. Överens om frågan var man ungefär i en kvart innan Liberalernas Jan Björklund på Twitter backade och motiverade sitt beslut med att Socialdemokraterna inte var med på tåget.

Jaha, undrar jag då. Så om Socialdemokraterna hade omfamnat allianspartiernas tokigheter, då hade Jan Björklund också tyckt att det var en jättebra idé? Alliansen verkar mer splittrad än någonsin och synen på SD kan komma att bli spiken i kistan efter nästa val.

Men nu verkar det som att allianspartierna tar ut en valförlust i förskott. De söker aktivt SD:s stöd för att vinna ett eventuellt talmansval.

Sen var det talmansvalet. Allianspartierna planerar nämligen att lansera en egen talmanskandidat efter valet. Nuvarande praxis är att största parti i det vinnande blocket utser talman. Men nu verkar det som att allianspartierna tar ut en valförlust i förskott. De söker aktivt SD:s stöd för att vinna ett eventuellt talmansval. Därmed är de beredda att ge Sverigedemokraterna avgörande inflytande och makt i riksdagen. Det förvånar inte att Moderaterna och Kristdemokraterna ägnar sig åt kohandel med SD men frågan är vad Centern och Liberalerna håller på med.

Är Liberalerna verkligen ett liberalt parti i klassisk mening när det gäller att stå upp för mänskliga rättigheter, individuella friheter och rättsstatliga principer, eller är Björklund beredd att vinna regeringsmakten tillsammans med ett rasistiskt parti som fortfarande tycker att judar och samer inte är svenskar?

Det ”mångkulturella experimentet” är enligt både SD och NMR ett uttryck för apokalypsen och hur Sverige riskerar att störtas ner i mörker.

Fakta är att SD inte är ett parti som andra. De ideologiska beröringspunkterna med nazistiska nordiska motståndsrörelsen NMR är uppenbara. Det ”mångkulturella experimentet” är enligt både SD och NMR ett uttryck för apokalypsen och hur Sverige riskerar att störtas ner i mörker.

SD menar att den nordiska kulturen är hotad och NMR att den nordiska rasen är hotad. Båda har en paranoid syn på världen. SD talar om ett vänsterliberalt etablissemang och NMR om en global judisk sammansvärjning. Och båda har identifierat en grupp människor som man utan förskoning attackerar och målar nidbilder av. SD attackerar svenska muslimer och NMR svenska judar.

Om du ändå inte kan tänka dig att rösta på något av de rödgröna partierna, måste du ställa dina borgerliga företrädare mot väggen...

Så när du går och röstar i höst, tänk då på att en röst till höger inte garanterar att SD stängs ute från inflytande i Sveriges riksdag. Om du ändå inte kan tänka dig att rösta på något av de rödgröna partierna, måste du ställa dina borgerliga företrädare mot väggen och kräva tydliga besked om allianspartiernas inställning till SD-samarbete.

Olle Ludvigsson

Ledamot i Europaparlamentet (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel