Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olle Ludvigsson (S): Den nya regeringen – Sverige valde en annan väg!

Det var nog många med mig som pustade ut när den rekordlånga regeringsbildningen gick i lås.

Annons

I land efter land i Europa har liberala och konservativa partier kommit till makten med hjälp av populistiska och främlingsfientliga krafter.

Det håller inte att rösta på ett parti med rötter i nazismen och samtidigt förvänta sig att Sverige förblir ett demokratiskt land.

I Sverige valde vi en annan väg. Men till sist och syvende behöver medborgarna ta sitt ansvar vid valurnorna. Det håller inte att rösta på ett parti med rötter i nazismen och samtidigt förvänta sig att Sverige förblir ett demokratiskt land. För Sverigedemokraterna är inte bara ett rasistiskt parti utan också ett antidemokratiskt parti.  

Den ena stöttepelaren i demokratin är att den politiska makten utgår från dess medborgare via allmänna och fria val, så kallad representativ demokrati. Men demokrati bygger också på att alla medborgare har en rad fri- och rättigheter som regleras i våra grundlagar. Tryckfriheten och åsiktsfriheten utgör sådana fundament. Rättsstatens principer ska gälla, det vill säga att alla ska behandlas lika inför lagen och att domstolar och förvaltningsmyndigheter ska vara sakliga och opartiska.

Men runtom i Europa ser vi hur auktoritära ledare leder oss bort från demokratin.

Dessa fundament i demokratin utgör institutionella säkerhetsspärrar mot diktatur. Men runtom i Europa ser vi hur auktoritära ledare leder oss bort från demokratin. Ungern och Polen är de medlemsstater som står ut mest när det gäller den successiva nedmonteringen av demokratin. Rättsväsendet politiseras, medierna kringskärs och styrs genom en megafon av regeringsvänlig propaganda, medan en alltmer hätsk stämning råder mot minoriteter, homosexuella och andra oliktänkande. Det är demokratins kris i västvärlden vi bevittnar.

Sverigedemokraterna hatar sålunda den individuella friheten och de mänskliga rättigheterna som ryms inom demokratin.

Ungern är det land som ständigt lyfts fram av SD-företrädare när det gäller omdaningen av Sverige. Ett etniskt homogent samhälle, med en allsmäktig ledare, där pressen styrs av politiker och rättsväsendet politiseras. Det är ett recept för diktatur Sverigedemokraterna förespråkar. Den nya etnonationalismen vill få full kontroll över den politiska maktutövningen för att återskapa ett idealiserat förflutet som aldrig funnits, där obekväm politisk satir tystas och poppiga mediekanaler som P3 stängs ned. Sverigedemokraterna hatar sålunda den individuella friheten och de mänskliga rättigheterna som ryms inom demokratin.

Efter att Ulf Kristersson misslyckats med att bilda en ny regering, ljuder bittra toner från högerns ledarskribenter och anförare. Det sägs vara ”odemokratiskt” att Sverigedemokraterna inte ges något politiskt inflytande givet det senaste valresultatet. Men proportionalitetsargumentet är en tankekullerbytta, och inte heller Socialdemokraterna kunde bilda regering 2006 när man fick 35 procent av rösterna.

Och i det kommande Europaparlamentsvalet står precis samma värden på spel.

Att socialdemokratin tillsammans med de liberala partierna till sist enades i sitt motstånd mot sverigedemokratiskt inflytande är ett styrkebesked för demokratin. Och i det kommande Europaparlamentsvalet står precis samma värden på spel. Det högerextrema hotet är större än någonsin i Europa. Gör din röst hörd och ta ställning för allas lika värde.

Olle Ludvigsson

Ledamot i Europaparlamentet (S)