Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle Ludvigsson (S): En miljon står utanför det digitala samhället

I Bryssel har jag alltid kontanter på mig. Visst går det att betala med kort, men allt som oftast möts jag av skepsis och höjda ögonbryn när jag vill betala med kort.

Annons

Kortterminaler krånglar, fungerar inte överhuvudtaget, eller så är mindre belopp saltade med extraavgifter. Men säg, ska vi inte vara stolta över att Sverige kommit så långt i sin omställning till ett kontantfritt samhälle? Riskerna för penningtvätt minskar, rånrisken likaså, och kostnaderna för bankernas kontanthantering försvinner. Men det finns också nackdelar.

Därtill är tillgången till kontanter avgörande för att minska samhällets sårbarhet vid kriser...

Fortfarande står omkring en miljon svenskar utanför det digitala samhället. Det handlar främst om äldre, nyanlända och personer med funktionsvariationer. Därtill är tillgången till kontanter avgörande för att minska samhällets sårbarhet vid kriser, och ur ett integritetsperspektiv är kontanter att föredra.

Det går inte att bortse från att det är bankerna som drivit utvecklingen mot minskad kontantanvändning. Svenska banker har helt avskaffat kontanthanteringen på ett flertal bankkontor, där småföretagare på landsbygden drabbas hårdast. Utländska turister betalar gärna kontant och det är inte alltid det finns en tillförlitlig internetuppkoppling som gör att kortterminalerna fungerar. Småföretagare runtom i landet håller sig med dagskassor och gör uttag och insättningar i sin lokala bank för att överhuvudtaget kunna driva sin näringsverksamhet.

... ett lagstadgat krav på bankerna om att tillhandahålla kontantuttag och dagskassehantering i hela Sverige.

Eftersom det inte är bankerna som ska bestämma om giltiga statliga betalningsmedel, stödjer jag helhjärtat den parlamentariska Riksbankskommitténs förslag om att det bör införas ett lagstadgat krav på bankerna om att tillhandahålla kontantuttag och dagskassehantering i hela Sverige. Det är bra att förslaget innehåller sanktioner i form av höga böter om bankerna inte lever upp till kravet.

Jag hade dock önskat att kommittén också presenterat förslag om vilka näringsidkare i samhället som rimligen bör omfattas av ett krav om att ta emot kontanter. Under 2017 accepterade 97 procent av medlemmarna i Svensk handel kontanta betalningar. Det finns dock en hög sannolikhet att alltfler handlare slutar acceptera kontanter de kommande åren. Av ett representativt urval av handlare som är medlemmar i Svensk handel uppgav en fjärdedel att de kommer att sluta ta emot kontanter före år 2020. Ytterligare en fjärdedel uppgav att de kommer att sluta ta emot kontanter under perioden 2020–2025.

Men som individer måste vi själva få välja kort eller kontanter.

Jag använder själv gärna ny teknik, särskilt finansiella appar, men vi kan inte kräva att alla ska ha en mobiltelefon för att sköta sin vardagsekonomi. Och visst är det smidigt att betala med kort, men vi ska vara medvetna om att ett par stora kortföretag gör enorma övervinster på våra köp och uttag, samtidigt som vi som konsumenter och företagare står för notan..

Sverige måste självfallet ligga i framkant när det gäller digitaliseringen. Men som individer måste vi själva få välja kort eller kontanter. Allt annat vore dumdristigt.

Olle Ludvigsson

Ledamot i Europaparlamentet (S)

Annons