Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olle Ludvigsson (S): Utsläppen måste minska med minst 55 procent

Den här veckan väntas hundratals miljoner européer rösta i EU-valet. Rekordmånga svenska väljare har uppgett att de troligen eller absolut säkert kommer rösta i årets EU-val.

Annons

Efter förra sommarens skogsbränder rankar svenska väljare klimat och miljö som den i särklass viktigaste frågan i EU-valet. Greta Thunberg har satt igång en fantastisk framtidsrörelse.

Därför måste storföretagen - inte enskilda individer - dra det största lasset om klimatomställningen ska vara socialt hållbar.

Som lagstiftare har vi ett ansvar inför kommande generationer att ställa om våra samhällen innan det är för sent. Det måste bli lättare att göra klimatsmarta val men 100 storföretag, nästan samtliga verksamma inom olje- och/eller kolindustrin, står för över 70 procent av de globala utsläppen. Därför måste storföretagen - inte enskilda individer - dra det största lasset om klimatomställningen ska vara socialt hållbar.

Jag brukar säga att politiska beslut ska tas där de gör mest nytta. EU är det beslutsorgan som genom bindande politiska beslut kan göra mest för klimatet och miljön – det är inte en fråga som något land kan lösa på egen hand. Vi måste få till skarpare utsläppsminskningar om vi ska klara klimatet.

EU kommer att behöva minska sina klimatutsläpp med minst 55 procent till 2030. Vi behöver sätta stopp för utarmningen av den biologiska mångfalden och ekosystemen i Europa, men också i resten av världen. Det måste bli lättare att välja tåget framför flyget, särskilt på kortare sträckor där flyget inte fyller någon egentlig funktion. Men det svenska tågnätet behöver också knytas ihop bättre med kontinenten.

Men resultatet är omfattande skogsbränder, färskvattenbrist, döende hav och storstäders förorenade luft som inte går att andas ...

Ungdomar världen över är ute och protesterar mot klimatförändringarna. Samtidigt stoppar högerpopulister huvudet i sanden eftersom de är genuint ointresserade av frågan. Lättare att tuta på och köra på som vanligt då. Men resultatet är omfattande skogsbränder, färskvattenbrist, döende hav och storstäders förorenade luft som inte går att andas – är det verkligen så vi ska ha det? Det är inte den värld jag vill lämna till mina barn och barnbarn.

EU behöver satsa mycket mer på forskning och klimatsmart innovation jämfört med idag. En del av pengarna skulle kunna omfördelas från jordbruksstödet för att inrätta världens största forskningsprogram i EU. Fokus måste vara att forskningen konkret bidrar till minskade koldioxidutsläpp i städerna, rena och plastfria hav, hållbara batterier och förnybar energi.

Bioekonomins och skogsnäringens enorma potential att framställa klimatsmarta produkter är bara ett exempel på nya jobb i Sverige och i Europa ...

Genom ambitiösa klimatmål, mer innovationer och klimatsmarta lösningar kan företag i Europa erbjudas möjlighet att leda miljöutvecklingen – på köpet kommer nya arbetstillfällen. Bioekonomins och skogsnäringens enorma potential att framställa klimatsmarta produkter är bara ett exempel på nya jobb i Sverige och i Europa – inte minst på landsbygden.

Det är hög tid för ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart Europa. Din röst är extra viktig i årets EU-val. Vad är det för värld du vill lämna till efterkommande generationer? Det spelar nämligen roll vem som har makten i EU.

Den 26 maj röstar jag för ett rättvist och hållbart Europa. Kommer du göra detsamma?

Olle Ludvigsson

Ledamot i Europaparlamentet (S)