Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olydnad utan politiskt budskap

Replik

Lars Ströman jämförde i en ledare den 10 januari händelsen i november 2019 när klimataktivister ur rörelsen Extinction Rebellion avbröt debatten i kommunfullmäktige i Örebro med Trumpanhängares attack mot Kapitolium i Washington D.C. På NA:s debattsida den 19 januari tackar företrädare för Extinction Rebellion Lars Ströman för att han med sin ledare, citat, ”bjuder in dem att presentera perspektiv på den nuvarande klimatpolitik som leder mänskligheten mot klimatkollapsen”. Argumentationen i inlägget är dock otydligt. Kanske menar företrädarna för Extinction Rebellion att de med sin aktion i kommunfullmäktige utövade civil olydnad för att visa att medborgarråd är ett bra komplement till dagens parlamentariska system. Jag vet inte.

Det fanns inget intresse från de sjungande personerna att ha kontakt med ledamöterna och de svarade heller inte på tilltal.

Som personligen omnämnd i den aktuella ledaren och som berörd av det som hände i kommunfullmäktige, finner jag därför anledning till att bidra med ännu en inbjudan till företrädarna för Extinction Rebellion att förklara och förtydliga sig. I insändaren nämns namn på medborgarrättskämpar som Martin Luther King, Mahatma Gandhi och Rosa Parks.

Om Extinction Rebellion med det vill jämföra sin aktion där de avbröt en debatt i kommunfullmäktige med dem, förefaller det anmärkningsvärt.

Vad hände då i kommunfullmäktige i november 2019? Under sammanträdet kom en grupp åhörare in och satte sig längst bak i salen. Mitt i pågående debatt reste de sig, gick fram och började sjunga. Det fanns inget intresse från de sjungande personerna att ha kontakt med ledamöterna och de svarade heller inte på tilltal. När de tyckte att de var klara med sin aktion, lämnade de salen. Vad de åstadkommit var att ha avbrutit en folkvald ledamot mitt i ett anförande och skapat stark obehagskänsla hos ett antal ledamöter över vad de uppfattade som en hotfull demonstration. Fanns det något konstruktivt politiskt budskap om ”hur mänskligheten genom medborgarråd skulle rädda världen från klimatkollaps”, tror jag inte att de nådde fram.

Vad som i mina ögon hände var att en grupp människor med ganska hotfullt kroppsspråk, avbröt ett pågående demokratiskt ordnat möte med det enda synliga syftet att få ljuset på sig själva. Någon ”sak” i meningen politisk sakfråga, var inte synlig i deras handling.

Medborgarsamtal förs med andra ord, hela tiden, även om alla inte är överens när beslutet väl skulle fattas.

Jag kan jämföra det med andra aktioner som ägt rum mot fullmäktigesammanträden där kontroversiella sakfrågor stått på agendan och det funnits demonstranter utanför Rådhuset. Då krävde jag, under min tid som fullmäktiges ordförande, alltid att några av dem som ansvarade för frågan skulle vara beredda att möta demonstranterna och tala med dem utanför salen. Och så skedde också. Utöver det sker normalt alltid många möten med de som berörs i varje sakfråga under beslutsprocessens gång. Medborgarsamtal förs med andra ord, hela tiden, även om alla inte är överens när beslutet väl skulle fattas. Enighet är ovanligt i en demokrati.

Jag är inte motståndare mot förekomsten av civil olydnad. Tvärt om tror jag att sådan verksamhet kan vara ett bevis på att demokratin fungerar. Det som händer vid civil olydnad, är att människor för att främja en fråga som gagnar en större sak än deras egna intressen, bryter mot gällande lagar i syfte att få till stånd en förändring. Rosa Parks valde i det segregerade USA att sätta sig på ett säte i en buss där bara vita skulle sitta för att hon som svart borde ha lika värde och rätt till frihet som alla andra människor. Det var en tydlig och konkret handling. Lagstiftningen kränkte mänskliga rättigheter förknippade med en konstitutionell demokrati. Rosa Parks lilla demonstration var en av flera handlingar som på sikt ledde till förändring.

På vilket sätt menar företrädarna för Extinction Rebellion att deras tilltag att avbryta en demokratiskt ordnad debatt i ett folkvalt fullmäktige, var en handling jämförbar dem Rosa Parks? Det är inte helt lätt att förstå.

Agneta Blom

tidigare ordförande i Örebro kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel