Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om lagnamnet Indianerna: Kalles kaviar, Fröken ur, finska pinnar, lappskojs ...

Svar på insändaren ”Byt namn på speedwaylaget - Indianerna ett föråldrat och rasistiskt begrepp” i NA 24 juli.

Ta bort ”Kalles kaviar”, alla som heter Kalle är inte vita och blonda. Byt namn på ”Fröken ur”, det kan lika gärna vara en hen. Ta bort ”Mamma Scans köttbullar”, pappa kan också laga köttbullar. ”SjuksköterSKA, finska pinnar, lappskojs” och så vidare ...

Det finns så många exempel på saker och namn som skulle kunna stöta folk, allt handlar om hur man tolkar det och vem som äger tolkningsföreträde.

Personligen lever jag efter logiken ”är det inte menat illa, så ska det heller inte tolkas illa”.

Vad gäller namnet Indianerna, är jag tämligen säker att det inte satt en styrelse för herrans massa år sedan och bestämde: ”Nu ska vi döpa laget till Indianerna, bara för att visa att Amerikas ursprungsbefolkning är mindre värd”.

Får jag gissa fritt, så skulle jag satsa mina pengar på att det i stället handlade om någon form av hyllning till ”indianer/ursprungsbefolkningen”, och att det var några man såg upp till och/eller värderade högt.

Jeppe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel