Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ombyggnaden av Askenäshemmet har startat

Svar

... till Moderaterna i Östernärkes artikel ”Varför händer inte något med Askenäshemmet?”, NA 1 juli.

Människor i behov av vård och omsorg ska kunna välja var i Örebro kommun de vill bo. För att det ska vara möjligt ska det finnas bra och trygga vård- och omsorgsboenden i olika lägen och både i Örebro tätort och på landsbygden. Askenäshemmet i Odensbacken har länge varit föremål för diskussion utifrån att lokalerna både är gamla och slitna samt att lägenheterna är väldigt små. Vi socialdemokrater har länge velat bygga om vård- och omsorgsboendet. När jag tog över som kommunalråd och ordförande i Programnämnd social välfärd 1 januari 2019 låg frågan högst upp på min att-göra-lista. Askenäshemmet var det första vård- och omsorgsboendet som planerades att moderniseras under denna mandatperiod och vi kan med glädje meddela att arbetet nu pågår med full kraft.

Arbetet blev då än en gång försenat på grund av covid-19.

Att bygga ett vård- och omsorgsboende tar tid, men i fallet med Askenäshemmet har arbetet i flera omgångar försenats på grund av många olyckliga omständigheter. Beslutet att bygga om Askenäshemmet har stött på problem flera gånger. Den nu pågående processen innebär att boendet byggs om under tiden som verksamhet fortfarande bedrivs och boenden som bor kvar. Arbetet blev då än en gång försenat på grund av covid-19. Byggnationsstarten skulle ha påbörjats våren 2020 men på grund av restriktionerna kunde inte arbetet komma igång som planerat. Ombyggnationen av Askenäshemmet är nu i full gång, enligt nuvarande tidsplan planeras samtliga huskroppar färdigställas löpande, de första i början av året 2022 och det sista ska bli klara sommaren 2024.

Medborgare som bor i Östernärke ska inte behöva flytta långt från sin ort när behovet av vård- och omsorgsboende uppstår. Det nya Askenäshemmet kommer också att innebära en förbättrad arbetsmiljö för personalen som är en annan viktig faktor till varför ombyggnationen varit en viktig prioritering för oss. Vi socialdemokrater är därför glada att vi snart kan se Askenäshemmet stå klart och då glädjas åt att en fråga som engagerat många i flera år äntligen kan vara genomförd!

John Johansson (S)

kommunalråd med ansvar för sociala välfärdsfrågor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel